Народният театър проверява Морфов за дискриминация срещу PR-а Кръстева

Ръководството на Народния театър продължава да разпалва огъня в скандала около Александър Морфов и PR-a на институцията Велислава Кръстева.

Този път директорът Васил Василев е разпоредил проверка срещу известния режисьор за това дали не е "подложил на дискриминация" Кръстева с протеста си заради нейната поява редом до Ахмед Доган в деня на изборите на 2 октомври.

На това Морфов отговори със своя позиция: Народният театър се управлява от ДПС, а Кръстева "явно страда по своя оракул".

  • По закон е забранена всяка пряка и непряка дискриминация, основана на "политическа принадлежност".
  • Велислава Кръстева беше дългогодишен ръководител на пресцентъра на ДПС и продължава да твърди за себе си, че е активист на партията. От юни 2022 г. тя работи в Народния театър по покана на директора.
  • Репортажите от 2 октомври я показаха рамо до рамо с Ахмед Доган, докато той гласува в своята изборна секция. Това се оказа и причината за недоволството на Александър Морфов.
  • Режисьорът надраска вратата на кабинета на Кръстева в Народния театър с надписи "ДПС", и "Изчезвай".
  • Морфов изрично посочва, че е поставил въпроса с партийната обвързаност на PR-a пред директора Василев, който не е пожелал да обсъди казуса с него.

Администрацията на Театъра е започнала проверката заради оплакване от самата Велислава Кръстева за тормоз.

Това задължава работодателя ѝ да извърши проверка и да "предпиреме мерки за прекратяване на тормоза, както и за налагане на дисциплинарна отговонрост, ако тормозът е извършен от друг работник или служител".

  • Според данни на "Площад Славейков", тя се е оплакала, че Морфов отправял обидни реплики: "Сега в театъра на турски ли ще се играе?" и "ДПС няма място в Народния театър", като я е призовавал да напусне.

Скандалът с Кръстева доведе до решението за напускането му от страна на двама от най-известните му съвременни творци - писателя Захари Карабашлиев като главен драматург (защото беше нарочен от Васил Василев за "балансиращ" партиен активист) и режисьора Явор Гърдев.

Министърът на културата Велислав Минеков също изрази недоумение защо директорът на Народния театър назначава партийно-обвързани кадри в управлението и допусна, че това е направено умишлено с цел политическа "застраховка".

Той се учуди защо актьорите не заемат публична позиция в подкрепа на протеста на Морфов.

  • Актьорът от "Хъшове" Валери Йорданов лично защити режисьора, като попита риторично "колко на брой актьори и служители трябва да напуснем Народния театър, за да разберете, че там се случва нещо "нередно"?
  • Явор Гърдев призна, че новото ръководство на НТ прави опити за подобряване на условията на работа, но критикува Кръстева, че си е позволила демонстративни политически прояви, които не съответстват на професионалната етика и я прикани доброволно да подаде оставка.
  • Актьорът Владимир Карамазов застана на страната на ръководството на театъра, като заяви, че "зрителите не се интересуват кой точно е в администрацията на театъра и е "адски тъпо" те да бъдат ангажирани със създалата се ситуация".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024