И Явор Гърдев напуска Народния театър Снимка: © Народен театър

Един от главните режисьори на Народния театър Явор Гърдев подава оставка. Това обяви самият той, в интервю пред bTV, след като вече седмица театърът е централна тема заради назначението на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева на поста директор "Връзки с обществеността и реклама".

Пръв режисьорът Александър Морфов повдигна въпроса, след като се разбра, че е изрисувал вратата на кабинета на Кръстева с думите "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган". Кръстева е дългодишен PR на ДПС и бивш зам.-министър на културата в кабинета Орешарски, където зам.-министър беше и Васил Василев - настоящият директор на Народния театър.

Гърдев уточни, че оставката му е депозирана преди дни, но има "срок на падеж", тъй като му предстои премиера на представлението "Великденско вино". Оттеглянето му ще влезе в сила от деня след премиерата - 30 ноември.

Той каза още, че може да сподели "много хубави неща" за Василев и уточни, че оставката му не е протест срещу него, а срещу токсичната обстановка в момента.

Сегашният директор на Народния театър Васил Василев преди е бил директор на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен. Там се играе и една от емблематичните за Владимир Карамазов постановки - "Опашката", създадена по романа на Захари Карабашлиев и режисирана от Гърдев. Самият Карамазов вчера също взе отношение, но в защита на Василев.

Гърдев е вторият човек от Народния театър "Иван Вазов", който подава оставка.

Заради скандала оставка подаде и главният драматург на театъра Захари Карабашлиев, пожелал да не бъде въвличан в конфликта, "уронващ престижа на Народен театър". Като причина той посочи факта, че името му е било споменавано нееднократно в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава, а той няма как да се съгласи с това. Карабашлиев е учредител на "Да, България" и явно се вижда като "балансьор" на Кръстева.

Гърдев смята, че обвиненията на Кръстева срещу Карабашлиев по този повод не са коректни, тъй като писателят отдавна няма общо с политическата формация.

"Карабашлиев не е член на партия. Той се оказа в ситуация, която беше разказана по определен начин. Има една зона на творчески суверенитет, в която това е много обидно за него. Обидно е и за Кръстева, направеното от Морфов. Не мисля, че това е нещо, с което трябва да бъде занимавана нацията", коментира Гърдев.

В момента Явор Гърдев е режисьор на две постановки в Народния театър - "Наблюдателите (Хипотеза от отвъдното)" и предстоящата "Великденско вино".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024