И Явор Гърдев напуска Народния театър Снимка: © Народен театър

Един от главните режисьори на Народния театър Явор Гърдев подава оставка. Това обяви самият той, в интервю пред bTV, след като вече седмица театърът е централна тема заради назначението на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева на поста директор "Връзки с обществеността и реклама".

Пръв режисьорът Александър Морфов повдигна въпроса, след като се разбра, че е изрисувал вратата на кабинета на Кръстева с думите "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган". Кръстева е дългодишен PR на ДПС и бивш зам.-министър на културата в кабинета Орешарски, където зам.-министър беше и Васил Василев - настоящият директор на Народния театър.

Гърдев уточни, че оставката му е депозирана преди дни, но има "срок на падеж", тъй като му предстои премиера на представлението "Великденско вино". Оттеглянето му ще влезе в сила от деня след премиерата - 30 ноември.

Той каза още, че може да сподели "много хубави неща" за Василев и уточни, че оставката му не е протест срещу него, а срещу токсичната обстановка в момента.

Сегашният директор на Народния театър Васил Василев преди е бил директор на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен. Там се играе и една от емблематичните за Владимир Карамазов постановки - "Опашката", създадена по романа на Захари Карабашлиев и режисирана от Гърдев. Самият Карамазов вчера също взе отношение, но в защита на Василев.

Гърдев е вторият човек от Народния театър "Иван Вазов", който подава оставка.

Заради скандала оставка подаде и главният драматург на театъра Захари Карабашлиев, пожелал да не бъде въвличан в конфликта, "уронващ престижа на Народен театър". Като причина той посочи факта, че името му е било споменавано нееднократно в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава, а той няма как да се съгласи с това. Карабашлиев е учредител на "Да, България" и явно се вижда като "балансьор" на Кръстева.

Гърдев смята, че обвиненията на Кръстева срещу Карабашлиев по този повод не са коректни, тъй като писателят отдавна няма общо с политическата формация.

"Карабашлиев не е член на партия. Той се оказа в ситуация, която беше разказана по определен начин. Има една зона на творчески суверенитет, в която това е много обидно за него. Обидно е и за Кръстева, направеното от Морфов. Не мисля, че това е нещо, с което трябва да бъде занимавана нацията", коментира Гърдев.

В момента Явор Гърдев е режисьор на две постановки в Народния театър - "Наблюдателите (Хипотеза от отвъдното)" и предстоящата "Великденско вино".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023