И Явор Гърдев напуска Народния театър Снимка: © Народен театър

Един от главните режисьори на Народния театър Явор Гърдев подава оставка. Това обяви самият той, в интервю пред bTV, след като вече седмица театърът е централна тема заради назначението на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева на поста директор "Връзки с обществеността и реклама".

Пръв режисьорът Александър Морфов повдигна въпроса, след като се разбра, че е изрисувал вратата на кабинета на Кръстева с думите "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган". Кръстева е дългодишен PR на ДПС и бивш зам.-министър на културата в кабинета Орешарски, където зам.-министър беше и Васил Василев - настоящият директор на Народния театър.

Гърдев уточни, че оставката му е депозирана преди дни, но има "срок на падеж", тъй като му предстои премиера на представлението "Великденско вино". Оттеглянето му ще влезе в сила от деня след премиерата - 30 ноември.

Той каза още, че може да сподели "много хубави неща" за Василев и уточни, че оставката му не е протест срещу него, а срещу токсичната обстановка в момента.

Сегашният директор на Народния театър Васил Василев преди е бил директор на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен. Там се играе и една от емблематичните за Владимир Карамазов постановки - "Опашката", създадена по романа на Захари Карабашлиев и режисирана от Гърдев. Самият Карамазов вчера също взе отношение, но в защита на Василев.

Гърдев е вторият човек от Народния театър "Иван Вазов", който подава оставка.

Заради скандала оставка подаде и главният драматург на театъра Захари Карабашлиев, пожелал да не бъде въвличан в конфликта, "уронващ престижа на Народен театър". Като причина той посочи факта, че името му е било споменавано нееднократно в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава, а той няма как да се съгласи с това. Карабашлиев е учредител на "Да, България" и явно се вижда като "балансьор" на Кръстева.

Гърдев смята, че обвиненията на Кръстева срещу Карабашлиев по този повод не са коректни, тъй като писателят отдавна няма общо с политическата формация.

"Карабашлиев не е член на партия. Той се оказа в ситуация, която беше разказана по определен начин. Има една зона на творчески суверенитет, в която това е много обидно за него. Обидно е и за Кръстева, направеното от Морфов. Не мисля, че това е нещо, с което трябва да бъде занимавана нацията", коментира Гърдев.

В момента Явор Гърдев е режисьор на две постановки в Народния театър - "Наблюдателите (Хипотеза от отвъдното)" и предстоящата "Великденско вино".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024