Александър Николов изнесе урок на МЕ как да защити "Булгаргаз" пред Русия и уличи Стефан Янев в зависимости Снимка: © Булевард България

Бившият министър на енергетиката Александър Николов описа в подробности как бивши и действащи политически фактори са довели държавата до умишлен дефицит на газ и до уязвима позиция спрямо "Газпром" - от стария кабинет на ГЕРБ, през ръководството на КЕВР при Иван Иванов, бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, бившия служебен премиер Стефан Янев и настоящия министър на енергетиката Росен Христов.

Николов дава и нагледен "урок" на Министерството на енергетиката как да подсигури защитата на държавния интерес срещу "Газпром" - включително на нивото на Европейската комисия.

Той напълно опровергава и твърдението на Христов, че "Булгаргаз" нямало нужда да изпраща повече заявки до "Газпром", след като руската страна не им отговаря, и настоява, че министърът лъже за "50% по-високите" цени на американската оферта за LNG, като напомня, че стойността по проектодоговора с "Шениър" e записана в официална стенограма на Министерски съвет.

За договора с "Газпром" - кой кого може да съди

Служебният министър на енергетиката Росен Христов едва не "хвърли кърпата" пред "Газпром" с изявленията си от петък сутрин пред Нова ТВ, в които обяви:

1) "рискът "Газпром" да предявят претенции към нас е по-голям от този ние да предявим към тях"

и 2) "Булгаргаз" е спрял да изпраща официални заявки и плащания към "Газпром", както е длъжен по действащия договор и както е правил по време на редовния кабинет - с мотива на Христов, че "това, че превеждаме пари, не е повод за нищо".

Александър Николов обаче оспорва тези два довода, с които служебният кабинет от два дни подготвя почвата за "поражение" пред "Газпром".

Николов напомня, че договорът с "Газпром" съдържа правилото "вземи или плати", и от месец април досега "Булгаргаз" е изпълнявал всекидневно първото условие със заявките, които отсрещната страна изрично отказва.

"Да, нека министърът не се притеснява, защото потвърдената НУЛА от другата страна сме си я взели", коментира Николов.

Той посочва още една потенциална защита за интереса на "Булгаргаз" - плащането през април (месеца, в който "Газпром" спря доставките) е направено по фактура на руската компания, издадена преди декрета на Путин, т.е. по старите нормални условия на договора.

"Не само че "Булгаргаз" изпълнява всички условия по договора, а и документирано е превел средствата в съответствие с договорните отношения. Тези средства са приети от банката контрагент, т.е. плащането е затворено, но е върнато... без основание", казва Александър Николов, който беше енергиен министър именно в периода на прекратяване на доставките.

Той уличава служебния кабинет в "координирани опити да се вкара "Булгаргаз" в трудна позиция по потенциален арбитраж" - риск, за който предупреди по-рано днес и юристът Методи Байкушев.

Нещо повече - Николов напомня, че арбитражно дело за неустойки срещу "Газпром експорт" може да се води не от България, а от Европейската комисия, която да защитава увредените интереси на всички клиенти от ЕС - пропуснати ползи и нанесени вреди, например от по-високи цени на спот пазара, поради неизпълнение на договорни отношения от руска страна.

"Би било ей така... прозорливо, ако случайно текущият екип на министъра се сети да проведе един бърз разговор с Главна дирекция "Енергетика" на ЕК, поне да е базисно наясно с потенциалната позиция на ЕС", казва Николов.

Вярно ли е, че няма слотове за LNG или че американският газ е 50% по-скъп от руския?

Александър Николов уличава Росен Христов в лъжа и по повод твърденията му от тази сутрин, че крайната цена на танкерите от "Шениър" е била с 50% по-висока от потенциалната цена на руския газ за същия период (при спомената от водещата препратка към стойност около 315 лв. за мегаватчас).

"Цялата оферта на "Шениър" е изчетена и стенограмирана на заседание на Министерски съвет. Твърденията, че са с ХХ% по-скъпи са, отново, меко казано неверни! Но, да, всички тези решения са оперативни и са част от политиката на текущия кабинет в Министерство на енергетиката, и би било изключително забавно да се координират с външна висшестояща администрация", заявява Николов.

Бившият министър призовава и следващото Народно събрание да направи публично сравнение на цените и офертите, получени назад във времето, и тези, които са фактически приети, като изиска съответните документи от Министерски съвет и "Булгаргаз".

Той оспорва и още едно твърдение на Христов - че е успял да договори само един слот при разговори на държавно ниво с Турция, поради което останалите шест доставки на LNG са отказани.

"Забравихме ли, че имаше подсигурен слот за първо карго? И ако разговорът със (зам.-министъра на енергетиката) Байрактар в Турция е приключил успешно за един слот - тогава не беше ли логично да се вземат две карга? Аз поне до две мога да броя. Въпрос на приоритети…или случайно се оказах лош пророк, че в междучасието "Булгаргаз" бе инструктиран да НЕ приема офертата за разтоварване на първо карго", пише Александър Николов.

Той отново критикува служебния енергиен министър за това, че представя невярна информация за липсата на слотове и умишлено не се възползва от изричното напомняне на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, че страната може да предложи свободни места за разтоваряване.

Николов задава въпроса и защо компанията, която отговаря за преноса на газ в България - "Булгартрансгаз" - не е попаднала във фокуса на внимание на Росен Христов от началото на управлението му - на фона на твърденията за криза и липса на свободна инфраструктура за разтоварване.

Кой постави България в зависимост от "Газпром" и каква е играта на Стефан Янев?

Александър Николов връща назад хронологията, за да опише колко пропуснати възможности е имала България да си осигури евтини доставки на газ още преди да избухне войната в Украйна.

Той напомня как ГЕРБ "разкопа България от край до край, набързичко в рамките на по-малко от 18 месеца" заради "Турски поток", а гръцкият интерконектор беше оставен недовършен в продължение на 12 години.

Критики той отправя и към дългогодишния ръководител на КЕВР Иван Иванов, който стои начело на регулатора от 2015 г. насам.

"Веднъж КЕВР /под вещото ръководство на Иван Иванов/ одобрява меко казано странен бизнес план и сертифицира проекта ("Балкански/Турски поток", б.р), който накрая се оказва просто…разширение на газопреносната мрежа. Но втори път открива каквито и да е необходими нормативни похвати, за да забави лекичко и документално инфраструктура, която води до ясна диверсификация", подчертава той, сравнявайки с гръцката връзка.

Последният опит за административно забавяне на интерконектора се случи в първия ден на новия служебен министър Росен Христов, който беше подписал решение за оттегляне на заявените за вписване ръководители на компанията на интерконектора - решение, което провокира и първите граждански протести "ГаZWithMe" в началото на август.

Втората линия на блокиране на диверсификацията от "Газпром" е и отказът на "Булгаргаз" да поеме всички договорени количества природен газ от Азербайджан.

Александър Николов твърди, че желанието му да освети този проблем е довело и до неговото уволение като зам.-министър в служебния кабинет на Стефан Янев.

"Николай Павлов (бивш изп. директор на "Булгаргаз" до януари 2022) напоително и дълго обясняваше как и защо е подписал ЛИЧНО анексите за намаляване на количествата по договора с Азербайджан. Ама нямало инфраструктура, ама не можело… и прочие. Оказа се, че може. Държа дебело да подчертая, че подобряването на отношенията с Азербайджан и връщането на количествата до договорените размери се случи и с активното съдействие на Президента Радев и директните му разговори с колегата му Алиев и по време на последния редовен кабинет", казва Николов.

"Във втория кабинет на Стефан Янев, отново от Николай Павлов е разписан и последния анекс, който допълнително свали количествата от дългосрочния договор с Азербайджан. Пропуснатите ползи за България… в определени дни достигаха над 1 млн. лв! Да, на ден", казва още Николов.

Той цитира и повода, заради който губи работата си в Министерството на енергетиката - отново опит да се види как азерският газ е бил умишлено отказван.

"Беше организирана среща в Министерство на финансите, след множество опити от страна на "Булгаргаз" /в лицето на същия изпълнителен директор Павлов/, както и на БЕХ (представлявано тогава от Валентин Николов и Ина Лазарова) да НЕ предоставят подписаните анекси и съответните разрешения за намаляване на количествата от Азербайджан. Тези документи ясно показваха как България бива поставена на колене и как водещ… е нечий чужд държавен интерес, а нашият, българският е оставен някъде на много заден план. Ден по-късно, Стефан Янев, в 18.30 вечерта ме освободи от поста на зам.-министър", казва Александър Николов.

Интересно е разграничението, което той прави между Янев и президента Румен Радев, който всъщност го назначи за служебен премиер в две правителства.

Николов твърди, че уволнението му не е било съгласувано нито с тогавашния служебен енергиен министър Андрей Живков, нито с президентската администрация - "Напротив, получих обаждане с извинение и благодарност за положените усилия за осветляване на сектора. Та… когато някой Ви заговори случайно за ВЪЗХОД, особено Български - нека бъдат ясни всички факти".

Николов казва още, че Стефан Янев е имал само една по-ранна среща с него като зам.-министър, при която той е заел твърда позиция срещу исканията на синдикатите да се гарантира заетостта на работещите в ТЕЦ Марица Изток 2 и Мини Марица Изток, което той оценява на "нов дефицит в системата от над 600 млн.лв".

"На същата среща в Министерски съвет категорично отказах исканията им, което беше последвано от тежък скандал, след който бях извикан лично в кабинета на Янев. Много ясно ми беше обяснено, как е по-добре да се спазва добрия тон и че аз сериозно преча за това нещо… пък системата и финансовите загуби на обществен ресурс - кучета ги яли", казва той.

Александър Николов ясно описва и колко внезапно се е видоизменила позицията на работодатели и синдикати от онзи момент спрямо сегашната ситуация с "Газпром", при която индустриалците вече "се борят неистово за планова икономика в енергетиката", а синдикатите днес "показват ясна бизнес позиция".

Кой стои зад Росен Христов?

Александър Николов поставя и два въпроса за кадрите, които в момента съветват министъра на енергетиката. Той пита защо целият състав на политическия кабинет на МЕ още не е обявен и кой е участвал в състава на делегацията, пътувала до Турция за среща със зам.-министър Байрактар по повод преговорите за разтоварване на американските танкери.

"Един единствен, арогантен и неадекватен "експерт" е достатъчен, когато се озове на “правилното място”, за да разбие политическия имидж, дори на човекът с най-високо обществено доверие към момента - президента", казва Александър Николов, и коментира, че гражданските протести срещу действията на служебния кабиент трябва да се насочат именно към офиса на Росен Христов.

"Приоритети, политически кабинет, начин на работа, работна история… Мда. Всичко кристализира, когато се види постигнатото назад … в Русия, пък и в България. Явно дългото време прекарано удобно на североизток е изпило част от желанието за запазване на българския обществен интерес", пише още той.

В публикацията си той намеква още, че Росен Христов се "заключил" в кабинета си при опити на Мая Манолова или БОЕЦ да се срещнат с него - ситуация, която той сравнява със собствената си практика на отворени врати дори за представители на ГЕРБ.

"Дори и в оставка, 2 дни преди излизане от пост една от последните срещи в кабинета ни беше с Десислава Атанасова, Теменужка Петкова и Александър Ненков. Защото е важно, който и да е на този пост да е наясно с възможности, пречки, следващи стъпки и полезност, която може да бъде постигната за всички българи", пише той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023