Русия използва природния газ като политическо и икономическо оръжие, България е спазила всичките си задължения към "Газпром" за доставка на синьо гориво. Действията на руската страна поставят "Газпром" в едностранно неизпълнение на договора. 

Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов в изявление за решението за спиране от днес на доставките на газ за България. 

 "Към момента абсолютно всички доставки към критичните дружества са гарантирани минимум за един месец напред", заяви министърът. "Подсигурени са алтернативни количества за "достатъчно обозрим период"", добави той. "Не следва да очакваме ограничителен режим."

Николов посочи, че според писмото от "Газпром" причина за прекъсването на доставките от Русия е било несъгласие от българска страна за начина на плащане. В началото на април Кремъл пожела да получава дължимите суми по сложна банкова схема чрез конвертирането им в рубли, докато в договора за официална валута е посочен доларът.

"Предложената от руската страна двуетапна процедура за плащане крие значителни рискове," обясни министърът. "На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащане в щатски долари, както е по договор," Руската банка има контрол на конвертирането в рубли и няма "абсолютно никаква яснота" за съответния обменен курс, който би бил използван, каза още той.

Българската страна би била изложена на риск да извърши плащания, без да получи каквито и да е било доставки на газ от руска страна, допълни Николов. 

Информацията за спирането на доставките "следва да се потвърди физически по трасето на оператора буквално да няколко минути, ако е факт," съобщи министърът. "След заседанието на Министерския съвет, ако имаме потвърждение за намаляване на физическите доставки, ще ви информираме", добави той. Причината е, че т.нар. "газов ден" започва в 9 ч сутринта..

"Докато съм министър и докато отговарям за тази административна структура, България няма да води преговори под натиск. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент или друга трета страна," категоричен бе Николов.

С аргумент, че "България не е Русия" и за разлика от Москва е коректна в изпълнението на договорите си министърът на енергетиката обясни, че няма да бъде спиран едностранно транзитът на синьо гориво по "Турски поток" за Събрия и Унгария. И декларира, че страната ни няма да създава изкуствени рискове за съседите си. Ще бъдат прегледани обаче всички действащи договори с "Газпром".

Александър Николов обяви, че очаква повишени доставки на азерски газ през Гърция в средата на годината - въпреки че "към момента е видно, че широко прокламираните инфраструктурни проекти не могат да предоставят нужните количества газ за България".  Министърът визира все още непостроения газов интерконектор, чието влизане в експлоатация според последната договорка със строителя на проекта трябва да е през юни, но има ново забавяне на строителството. За газовата връзка се говори от 2009 г., според план на Министерството на енергетиката от 2015 г. строителството трябваше да е факт през 2018 г., но тогава то още не беше започнало. Стартът бе даден през 2019 г. и отгогава има няколко удължавания на сроковете - последният краен срок за завършване на строежа бе в края на 2021 г. 

Очаквайте още информация.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне