"Това какво казва служебният кабинет се приема за истина ли? На фона на много други неща, които се казаха през последните три седмици," - с тези думи бившият енергиен министър Александър Николов коментира становището на управляващите, че е нямало свободни слотове за танкерите с американския втечнен газ, който бе договорен от предишното правителство.

"Има достатъчно международни медии и ваши колеги, които отразиха посещението на целия кабинет начело с премиера Мицотакис и енергийния министър Скрекас в Катар. Те какво правят там да договарят LNG, при положение, че няма свободни слотове дори в Гърция? Това са твърдения, които много лесно могат да бъдат проверени и опровергани. Дори не мисля, че вече подлежат на коментар."

Според Николов ако е имало желание да се разтоварят танкерите, по действията на служебното правителство то е щяло да си проличи.

Той засегна и темата с подмяната на ръководството на "Булгаргаз": "Предното стартира разговорите с конкретна компания за 20 танкера за много по-дълъг период. Следващата оферта, която бе получена, бе за 13 и последната бе за 7, защото се изследваше точно инфраструктурата и алтернативните маршрути, по които могат да бъдат разтоварвани."

Николов сподели наблюденията си върху недоразуменията в тезите на служебното правителство по темата:

"Има много интересна хронология. Според тях Европейската комисия не казва истината, гръцкият премиер и гръцкият министър на енергетиката не казват истината, повишаването на капацитета на Ревитуса не е станало факт през последните седмици... Имаше оферта за разтоварване на първо карго, но тя не беше приета. Ако е направен разговор със заместник-министъра на Турция господин Байрактар за втори слот, защо той не беше втори, а е само първи? И така нататък..."

Бившият енергиен министър посочи и още нещо, което се е пропуснало в дискусиите:

"Когато имаш ангажираща оферта от едната страна, а от другата имаш право да я приемеш, дори да няма инфраструктура, при положение е ясно, че в момента за цяла Европа природният газ е дефицитна стока заради поведението на един критичен доставчик, най-разумното нещо е поне да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако не можеш наистина да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и да ги продадеш или замениш."

Александър Николов посочи и че текущите действия поставят под риск това дали ще има газ през зимата в страната:

"С офертата, която беше оставена на редовния кабинет и с количествата от дългосрочния договор с Азербайджан, с наличните планирани количества в "Чирен" беше обезпечена над 80% от общата консумация. Когато има 20% недостиг, той лесно може да се балансира с мерки за енергийна ефективност. Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка консумацията - октомври до април - е меко казано странно."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"