Александрина Пендачанска напусна обществения съвет на БНР в знак на протест

"Моля, считано от днес, 10 април 2022 г., да приемете оставката ми като член на Обществения съвет на Българско Национално Радио.
След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио.", пише известната оперна певица Александрина Пендачанска в писмо до генералния директор на БНР Милен Митев.

"В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин.", продължава тя.

Писмото на Пендачанска идва в ден след поредно интервю на Петър Волгин с лидера на "Въздраждане" Костадин Костадинов, в който двамата обстойно коментират фалшива новината новина на ТАСС, гласяща, че български кораб е бил бил взет в плен от "националистите от Азов".

Председател на Обществения съвет на БНР е д-р Милен Врабевски. Негови членове са Еди Емирян - журналист от БНР, д-р Георги Текев, изпълнителен директор Нов български университет, икономист и общественик, Красимира Величкова, бивш изпълнителен директор на Български дарителски форум - сдружението на дарителски организации в страната, включващо над 50 фондации и корпоративни дарители, сега част от кризисния щаб на Министерски съвет, създаден заради кризата в Украйна, писателката Людмила Филипова, журналистът Петко Георгиев, художникът Петко Дурмана, журналистката Светла Петрова, преподавателят от Софийския университет проф. Снежана Попова, режисьорът Стефан Командарев.

Отворено писмо до председателя на една малка партия, нарекла себе си „Възраждане“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023