"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Столичната "Александровска" болница спира аутопсии и преустановява приемането на трупове за съхранение. Причината - няма достатъчно място. Това са съобщили от лечебното заведение в писмо до прокуратурата, за което стана ясно днес.

"На 22.07.2024 г. Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции", съобщиха от държавното обвинение.

Подобно блокиране в едно от най-важните лечебни заведения в столицата потенциално може да възпрепятства своевременното извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на гр. София и региона.

Затова и изп. ф. главен прокурор Борислав Сарафов е сезирал служебния здравен министър Галя Кондева и премиера Димитър Главчев. Той настоява за предприемането на "незабавни мерки".

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмо Сарафов.

По думите му това не само ще създаде "изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди".

Към този момент няма реакция от сезираните институции. Проблемът с капацитета на моргата в "Александровска" е хроничен - четирите камери са проектирани за съхраняване на до 75 трупа, но бройката редовно се надвишава.

Причина за това е, че има десетки непотърсени трупове или такива на хора, чиито близки отказват да ги приберат.

В определени случаи Столичната община може да поеме служебно погребение, но то е предназначен за самотни хора без близки и бездомни, съобщава "Медиапул". За част от телата липсва разрешение от прокуратурата или от полицията за освобождаване от моргата поради неустановена самоличност, нужда от допълнителни експертизи и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024