Александровска болница е върнала дарението от 222 000 лв. за покупка на дихателни апарати, което беше направено ден по-рано от собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. 

Причината: решението на Пенчев да дари средствата под условие, че новозакупените машини ще бъдат използвани с предимство за негови служители или техните родители в случай на необходимост в разгара на епидемията. 

Директорът на "Александровска" д-р Костадин Ангелов посочва, че "болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са в полза на всички нуждаещи се". 

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага", пише той в профила си във Facebook. 

Самият Ивайло Пенчев обясни преценката си да дари пари за апаратите под условие с това, че то е "допустимо в правния мир" и го сравни с даряването на кръв, тъкани или органи в полза на конкретен пациент от техен близък. 

"Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган. Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи. В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си. Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право. Това е човешко. Затова е важно хората да не се страхуват", пише Пенчев. 

Все още не е ясно дали "Уолтопия" ще продължи да дарява на "Александровска" при новата позиция на лечебното заведение - да не се допуска поставянето на условия за предимство. 

Дарителите на Александровска болница

В понеделник от българската верига с хранителни магазини "Фантастико" също обявиха, че ще дари 200 000 лв. за покупка на апарати за изкуствено дишане в "Александровска", като изрично посочиха, че не поставят условие за ползването им. 

Телекомуникационният оператор A1 също е дарил над 220 000 лв. за закупуване на пет дихателни апарата в "Александровска". Очаква се новото оборудване да пристигне в болницата в рамките на три седмици. 

Болницата е получила и дарение на защитни гащеризони, защитни очила, санитарни трислойни полумаски и ръкавици от винил за екипите в инфекциозното си отделение от компанията "Бултекс 99". 

Дарителска сметка на Министерството на здравеопазването

От Министерството на здравеопазването откриха дарителска сметка за набиране на средства за лечебните заведения в условията на извънредната ситуация във връзка с Covid-19: 

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Парите ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори. 

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц