Александровска болница върна дарението от "Уолтопия"

Александровска болница е върнала дарението от 222 000 лв. за покупка на дихателни апарати, което беше направено ден по-рано от собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев.

Причината: решението на Пенчев да дари средствата под условие, че новозакупените машини ще бъдат използвани с предимство за негови служители или техните родители в случай на необходимост в разгара на епидемията.

Директорът на "Александровска" д-р Костадин Ангелов посочва, че "болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са в полза на всички нуждаещи се".

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага", пише той в профила си във Facebook.

Самият Ивайло Пенчев обясни преценката си да дари пари за апаратите под условие с това, че то е "допустимо в правния мир" и го сравни с даряването на кръв, тъкани или органи в полза на конкретен пациент от техен близък.

"Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган. Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи. В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си. Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право. Това е човешко. Затова е важно хората да не се страхуват", пише Пенчев.

Все още не е ясно дали "Уолтопия" ще продължи да дарява на "Александровска" при новата позиция на лечебното заведение - да не се допуска поставянето на условия за предимство.

Дарителите на Александровска болница

В понеделник от българската верига с хранителни магазини "Фантастико" също обявиха, че ще дари 200 000 лв. за покупка на апарати за изкуствено дишане в "Александровска", като изрично посочиха, че не поставят условие за ползването им.

Телекомуникационният оператор A1 също е дарил над 220 000 лв. за закупуване на пет дихателни апарата в "Александровска". Очаква се новото оборудване да пристигне в болницата в рамките на три седмици.

Болницата е получила и дарение на защитни гащеризони, защитни очила, санитарни трислойни полумаски и ръкавици от винил за екипите в инфекциозното си отделение от компанията "Бултекс 99".

Дарителска сметка на Министерството на здравеопазването

От Министерството на здравеопазването откриха дарителска сметка за набиране на средства за лечебните заведения в условията на извънредната ситуация във връзка с Covid-19:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Парите ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024