Александровска болница е върнала дарението от 222 000 лв. за покупка на дихателни апарати, което беше направено ден по-рано от собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев.

Причината: решението на Пенчев да дари средствата под условие, че новозакупените машини ще бъдат използвани с предимство за негови служители или техните родители в случай на необходимост в разгара на епидемията.

Директорът на "Александровска" д-р Костадин Ангелов посочва, че "болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са в полза на всички нуждаещи се".

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага", пише той в профила си във Facebook.

Самият Ивайло Пенчев обясни преценката си да дари пари за апаратите под условие с това, че то е "допустимо в правния мир" и го сравни с даряването на кръв, тъкани или органи в полза на конкретен пациент от техен близък.

"Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган. Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи. В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си. Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право. Това е човешко. Затова е важно хората да не се страхуват", пише Пенчев.

Все още не е ясно дали "Уолтопия" ще продължи да дарява на "Александровска" при новата позиция на лечебното заведение - да не се допуска поставянето на условия за предимство.

Дарителите на Александровска болница

В понеделник от българската верига с хранителни магазини "Фантастико" също обявиха, че ще дари 200 000 лв. за покупка на апарати за изкуствено дишане в "Александровска", като изрично посочиха, че не поставят условие за ползването им.

Телекомуникационният оператор A1 също е дарил над 220 000 лв. за закупуване на пет дихателни апарата в "Александровска". Очаква се новото оборудване да пристигне в болницата в рамките на три седмици.

Болницата е получила и дарение на защитни гащеризони, защитни очила, санитарни трислойни полумаски и ръкавици от винил за екипите в инфекциозното си отделение от компанията "Бултекс 99".

Дарителска сметка на Министерството на здравеопазването

От Министерството на здравеопазването откриха дарителска сметка за набиране на средства за лечебните заведения в условията на извънредната ситуация във връзка с Covid-19:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Парите ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата