Алексей Навални е изписан от "Шарите" Снимка: © https://www.instagram.com/navalny/

Алексей Навални е изписан от берлинската болница "Шарите" след 26-дневна хоспитализация.

Информацията беше потвърдена от лечебното заведение в сряда.

"Състоянието на пациента се подобри достатъчно, за да може да бъде освободен от болнично лечение. Алексей Навални получаваше медицински грижи в "Шарите" в продължение на 32 дни, от които 24 бяха прекарани в интензивно отделение. На база на напредъка на пациента и настоящото му състояние, наблюдаващите лекари смятат, че е възможно пълно възстановяване. Въпреки това е твърде рано да се отхвърлят потенциалните дългосрочни последици от тежкото му отравяне", казват от болницата.

По-рано Навални публикува съобщение в социалните мрежи, с което се присмя на една от версиите на руския президент Владимир Путин, че опозиционният лидер може сам да се е отровил с нервното бойно вещество от групата „Новичок“.

Френският вестник „Le Mondе“ цитира телефонния разговор между Еманюел Макрон и Путин отпреди няколко дни, в който френският държавен глава призова Москва да започне „щателно разследване“ по случая. Според неназовани източници на медията – руският президент е казал на колегата си, че съществува вариант никой да не е отровил Навални, а той да го е направил сам.

„Владимир Путин каза на френския си колега: „Навални може да е погълнал отровата сам“. Добра версия. Вярвам, че тя заслужава най-усърдно проучване“, написа 44-годишният ръководител на Фонда за борба с корупцията в Русия в своя Instagram профил.

„Сам си приготвих „Новичок“ в кухнята. Поех тихо глътка от бутилката, докато бях на борда на самолета. Изпаднах в кома. А преди това се бях наговорил с моята съпруга, с приятели и колеги, че ако Министерството на здравеопазването настоява да бъда транспортиран за лечение в Германия, те няма да ми позволят“, сподели с насмешка един от най-големите критици на Владимир Путин.

„Да умра в болницата в Омск и да завърша в моргата, където причината за смъртта ми да бъде „живял достатъчно дълго“. Това беше крайната цел на моя хитър план. Но Путин ме надигра. Не можеш просто да го залъжеш“, написа Навални.

„В резултат на това, бях в кома в продължение на 18 дни – като глупак, но не постигнах целта си. Провокацията ми претърпя провал!“, добави още 44-годишният мъж.

Прессекретарят му Кира Ярмиш също определи като измислици твърденията на Путин. „Добри тактики. Посочване на абсурдни версии една след друга, изведнъж някои хора може и да повярват“, написа тя в Twitter. „Путин каза, че Навални е симулирал комата, а държавната пропаганда веднага излезе от подземието. Всеки път става по-смешно“, добави още Ярмиш.

Според "Le Mond" - в разговора Путин казал още, че "Новичок" не е с толкова сложен състав, колкото се твърдяло. Определил Навални като "най-обикновен човек, създаващ проблеми с глупостите си в интернет", а Фондът за борба с корупцията "шантажирал" депутати и чиновници.

Франция и Германия са двете страни, които настояват Москва да започне разследване по случая с отравянето на Навални от края на август. Засега Русия не е предприела действия в тази посока. Преди няколко дни стана ясно, че освен германска лаборатория, отравянето с „Новичок“ са потвърдили още две независими лаборатории – френска и шведска.

«Владимир Путин сообщил французскому коллеге: «Навальный мог сам проглотить этот яд». Хорошая версия. Считаю, что заслуживает самого пристального изучения. Сварил на кухне «Новичок». Тихо отхлебнул из фляжки в самолете. Впал в кому. До этого договорился с женой, друзьями и коллегами, что, если Минздрав будет настаивать, чтоб меня увезли лечить в Германию, они ни в коем случае не позволяли это сделать. Помереть в омской больнице и оказаться в омском морге, где установили бы причину смерти «пожил достаточно», - вот конечная цель моего хитрого плана. Но Путин меня переиграл. Его просто так не проведёшь. В итоге я, как дурак, пролежал в коме 18 дней, но своего не добился. Провокация не удалась!

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on


Любовното писмо на Алексей Навални: Юлия, ти ме спаси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023