Алексей Навални е приет в болница "Шарите" (обновена) Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който изпадна в кома след предполагаемо отравяне на 19 август, е приет в берлинската университетска болница "Шарите".

Информацията беше потвърдена в официална позиция на здравното заведение.

"В момента се провежда цялостна медицинска диагностика. След приключването на изследванията и след разговор със семейството, наблюдаващите лекари ще обявят какво е заболяването и какви ще са следващите стъпки в лечението. Изследванията ще отнемат известно време. Затова ви молим за търпение. Ще ви информираме, веднага щом имаме данни", се казва в съобщението на "Шарите".

Медицинският самолет, който транспортира Алексей Навални от Омск, кацна на летище "Тегел" в германската столица тази сутрин. Първоначалната информация, която беше налична и във FlightRadar24, показваше, че приземяването трябваше да стане на "Берлин-Шьонефелд". Според "Билд" обаче това невярно съобщение е било подадено нарочно в рамките на "съгласувана тактика за прикриване на информация". В Берлин бяха взети сериозни мерки за сигурност по време на пътуването на военния реанимобил до "Шарите".

Полетът беше осъществен с Bombardier Challenger 604 на германската чартърна авиокомпания FAI rent-a-jet. Излетял е от Омск в 7:59 ч. сутринта местно време (4:59 ч. в България) пристигна в Берлин малко преди 10 ч. българско време.

Състоянието на Алексей Навални е било стабилно както по време на полета, така и при кацането, съобщава "Билд".

Яка Бизил, който отговаряше за организиането на спасителната операция, по-късно каза, че Навални е в "много тревожно" състояние.

"Получихме много ясно послание от лекарите, че ако не е било направено извънредното кацане в Омск (на 19 август), той щеше да умре", казва Бизил.

Новината за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия беше обявена от говорителя на Фонда за борба с корупцията Кира Ярмиш в Twitter около 5 ч. сутринта (българско време).

"Самолетът с Алексей излетя за Берлин. Огромни благодарности на всички за подкрепата. Борбата за живота и здравето на Алексей едва сега започва и предстои да мине още много време, но засега поне беше направена първата стъпка", казва Ярмиш.

Транспортирането му в Германия стана по инициатива на филмовия продуцент Яка Бизил и получи изрична подкрепа от канцлера Ангела Меркел. Еманюел Макрон също изрази готовност да приеме Навални за лечение във Франция. В продължение на 8 часа обаче Омск забраняваше извеждането му от страната заради предполагаемо нестабилно състояние. Малко след като съпругата на Навални Юлия написа лично писмо до Путин, а Бизил призова федералното правителство в Германия да се намеси, главният лекар на болницата в Омск обяви, че вече няма нищо против да освободи пациента.

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални

Официалната диагноза на лекарите в руската болница твърдеше, че Навални е изпаднал в кома заради "нарушен обмен на веществата, което може да се е случило заради падане на нивото на захар в кръвта".

Лекарите от екипа на 44-годишния опозиционен лидер обаче посочиха, че това не дава обяснение за причините за внезапното рязко влошаване на състоянието му.

"За мен няма ни най-малки съмнения: това е отравяне, което е довело до токсична енцефалопатия и кома с конвулсивен синдром. Няма никакви нарушения на обмена, още по-вече - въглехидратните нарушения не предизвикват такива симптоми", пише неговата лекарка Анастасия Василиева.

Разрешението за преместването му със самолет беше взето едва в късния следобед на петък, 21 август, въпреки че екипът с медици от Германия чакаше през целия ден в Омск.

Самолетът - летяща линейка

Според компанията FAI, самолетът, който превозва Алексей Навални, има отделение за настаняване на пациенти с нужда от интензивни грижи, като може да настани две носилки с лежащи болни хора. На борда има апарат за изкуствено дишане, транспортен инкубатор, апарат за електрокардиограма, дефибрилатори, апарат за кръвен анализ. Компанията твърди, че оборудването й покрива най-високите международни стандарти, като е ползвано за превоз на пациенти с Covid-19 по време на пандемията. На борда се намират лекар, спасител-санитар и медицинска сестра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024