"Алфа Рисърч": ИТН e с "фотофиниш преднина" пред ГЕРБ, но партиите на протеста може да не съберат 120 мандата Снимка: © Getty Images

"Има такъв народ" на Слави Трифонов успява да направи минимален пробив пред ГЕРБ броени дни преди парламентарните избори на 11 юли. Трите протестни политически сили в 46-то Народно събрание обаче може да не успеят да формират чисто мнозинство от поне 120 мандата.

Това показват данните от последното изследване на "Алфа Рисърч", направено между 4 и 7 юли в страната. Проучването е реализирано със собствени средства на агенцията и е проведено сред 1013 пълнолетн играждани.

Най-вероятното разпределение на силите в следващия парламент ще е между 6 политически формации - "Българските патриоти" засега остават малко под чертата с 3,8% подкрепа от твърдо решилите да гласуват. "Възраждане" също не се класира над бариерата, но от "Алфа" предупреждават, че е добре да се изчака и вотът от чужбина, откъдето партията на Костадин Костадинов получи изненадващо висок резултат.

Конкуренцията между ГЕРБ и "Има такъв народ" се ускорява, като партията на Борисов е успяла да си върне част от симпатизантите, които в началото на кампанията бяха разколебани (с 21,5% подкрепа).

ИТН обаче се възползва от инерцията на пробива си след 4 април и според данните на "Алфа" в момента партията излиза на първо място с 21,8% с "фотофиниш преднина пред ГЕРБ".

"Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН", казват от агенцията.

БСП започва да връща изпуснатите си позиции на 4 април, като 16,4% от твърдо решилите да гласуват казват, че подкрепят социалистите. Мобилизацията на избирателите й, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации, казват от "Алфа Рисърч". Риск се наблюдава заради високия дял на симпатизанти на БСП, коит оказват, че се страхуват дали ще се справят с машините за гласуване.

"Демократична България" засега е на 4-то място с 12 на сто - важен фактор тук отново ще е гласуването от чужбина.

ДПС е в аналогична ситуация с прогнозен резултат от 11,1%.

"Алфа Рисърч" прогнозират активност, която може да се окаже по-ниска и от тази на 4 април - между 47 и 50% от респондентите казват, че са твърдо решили да гласуват на изборите в неделя.

"Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели – от една страна, симпатизантите на ГЕРБ, от друга, на протестните партии – с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили. В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите", казват изследователите.

Най-големи са притесненията при гласоподавателите на БСП и ДПС.

12% от хората са казали, че имат съмнения за манипулация на изборните резултати.

"Както и на предишните избори, възможни са по-големи амплитуди на избирателната активност, не на последно място, и заради разширените възможности на вота от чужбина", казват от "Алфа".

Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. „партии на протеста“ също не събират 120 депутата. Коалиционната формула ще е най-важният въпрос на следващия парламентарен мандат.


Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024