Снимка: © Getty Images

"Има такъв народ" на Слави Трифонов успява да направи минимален пробив пред ГЕРБ броени дни преди парламентарните избори на 11 юли. Трите протестни политически сили в 46-то Народно събрание обаче може да не успеят да формират чисто мнозинство от поне 120 мандата. 

Това показват данните от последното изследване на "Алфа Рисърч", направено между 4 и 7 юли в страната. Проучването е реализирано със собствени средства на агенцията и е проведено сред 1013 пълнолетн играждани. 

Най-вероятното разпределение на силите в следващия парламент ще е между 6 политически формации - "Българските патриоти" засега остават малко под чертата с 3,8% подкрепа от твърдо решилите да гласуват. "Възраждане" също не се класира над бариерата, но от "Алфа" предупреждават, че е добре да се изчака и вотът от чужбина, откъдето партията на Костадин Костадинов получи изненадващо висок резултат. 

Конкуренцията между ГЕРБ и "Има такъв народ" се ускорява, като партията на Борисов е успяла да си върне част от симпатизантите, които в началото на кампанията бяха разколебани (с 21,5% подкрепа).

ИТН обаче се възползва от инерцията на пробива си след 4 април и според данните на "Алфа" в момента партията излиза на първо място с 21,8% с "фотофиниш преднина пред ГЕРБ". 

"Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция.  Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН", казват от агенцията. 

БСП започва да връща изпуснатите си позиции на 4 април, като 16,4% от твърдо решилите да гласуват казват, че подкрепят социалистите.  Мобилизацията на избирателите й, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации, казват от "Алфа Рисърч". Риск се наблюдава заради високия дял на симпатизанти на БСП, коит оказват, че се страхуват дали ще се справят с машините за гласуване. 

"Демократична България" засега е на 4-то място с 12 на сто - важен фактор тук отново ще е гласуването от чужбина. 

ДПС е в аналогична ситуация с прогнозен резултат от 11,1%. 

"Алфа Рисърч" прогнозират активност, която може да се окаже по-ниска и от тази на 4 април - между 47 и 50% от респондентите казват, че са твърдо решили да гласуват на изборите в неделя. 

"Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели – от една страна, симпатизантите на ГЕРБ, от друга, на протестните партии – с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили.  В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите", казват изследователите. 

Най-големи са притесненията при гласоподавателите на БСП и ДПС. 

12% от хората са казали, че имат съмнения за манипулация на изборните резултати. 

"Както и на предишните избори, възможни са по-големи амплитуди на избирателната активност, не на последно място, и заради разширените възможности на вота от чужбина", казват от "Алфа".

Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. „партии на протеста“ също не събират 120 депутата. Коалиционната формула ще е най-важният въпрос на следващия парламентарен мандат. 


Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички