Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас

"Всеки ден в продължение на 25 години съм бил в телевизията. А ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас". С тези думи Слави Трифонов се обръща към специалния пратеник на френския Le Monde Жан-Батист Шастан в първото си голямо интервю за чуждестранна медия.

Трифонов е избрал да разговаря с журналиста от Le Monde на 21 юни, в една от редките си публични прояви преди парламентарните избори в България.

"В офиса на телевизия 7/8, наречена на ритъма на балканската музика, която го направи национална звезда наред с кариерата му на телевизионен водещ, стълбищата са украсени със снимки, които го показват в най-странни костюми. Но на 54 г. Станислав Трифонов, наричан просто "Слави" от българите, изпитва трудност, докато седи в едно от креслата в огромния си офис", пише Шастан. Причината за това неудобство е фрактурата, която го принуждава да използва патерици от години, но френският журналист обръща внимание, че здравословното състояние на Трифонов е обект на непрекъснати спекулации.

"Трудно е да си представим, че този мъж, обут в анцуг, с бръсната глава и бледа кожа, който отказва да бъде фотографиран, се превърна в най-големия претендент на парламентарните избори, очаквани на 11 юли, в страната със 7 млн. души население, известна като най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС", коментира кореспондентът на Le Monde.

В момента, в който стане дума за корупция обаче, Трифонов се изправя и ангажира вниманието на събеседника си.

"Имаме блестящи закони, но те не се прилагат. Трябва да реконструираме съдебната система", казва той. Le Monde отбелязват, че ИТН остава на минимална разлика пред партията на бившия "консервативен" премиер Бойко Борисов.

Ако спечели, Слави Трифонов обещава именно да отстрани спорния главен прокурор, обвиняван в това, че затваря очите си за корупцията, пише медията.

"Столът му е прекалено голям за него. По време на протестите през миналото лято стотици хиляди българи и млади хора, които се върнаха от чужбина, протестираха. Тяхното мнение трябва да бъде зачетено", казва той.

Основната програма на "Има такъв народ" обаче се базира само на три стълба - прокарване на мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и ограничаване на партийното финансиране от 8 на 1 лв. за получен глас.

"Маожоритарната система е по-добра, защото позволява да се гласува за личност, а не за партия", е обяснението на Трифонов за необходимостта от промяна.

Le Monde напомня, че обещанията му бяха подложени на референдум през 2016 г., но резултатът не беше претворен в практика заради недостатъчната избирателна активност.

"Политиците не го приеха", казва той, като посочва, че това е станал основния мотив за претенциите му към държавното управление.

"Преди това Слави, роден в място, което той описва в автобиографията си като "поле в отчайващия хоризонт" на Северна България, става известен след падането на комунизма като водещ на българския вариант на "Guignols de l’info" (френското политическо куклено шоу), после като водещ на всекидневно токшоу по най-голямата частна телевизия, а накрая - като изпълнител на чалга пред препълнени стадиони. Най-известната му песен е ода за жените и за "Фераритата" - и има близо 15 млн. гледания в YouTube", пише Шастан.

В статията е цитирана Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, която казва: "Той е в домовете на хората от 20 години, цяло едно поколение е израснало с него, докато го гледа всяка вечер по телевизията. За много българи той не е просто популярен човек, а е част от семейството.

Слави Трифонов настоява да не го сравняват с "Бепе Грило, Зеленски или Доналд Тръмп", а твърди, че политическите му модели са "Маргарет Тачър Рейгън и Макрон". Твърди, че критиците му, които го обвиняват в популизъм, "не знаят дори, че тази дума произлиза от "народ".

Вероятно по този начин Трифонов очаква, че "Има такъв народ" ще влезе в групата Renew Europe в Европейския парламент (следващите евроизбори ще са през 2024 г.).

"Слави е напълно проевропейски", твърди неназован бивш представител на ЕК пред изданието. "Няма как да се борим с популистите освен с популизъм".

Le Monde обръща внимание на това, че лидерът на ИТН се застъпва за приемането на еврото и казва, че "пътят на България е да бъде безусловен член на НАТО и ЕС".

Колкото до отношенията с Москва - "Не можем да изтрием историята си, имаме благодарност към Русия, но времената са променени".

Трифонов се застъпва и за федералистки подход за бъдещето на ЕС чрез превръщането на съюза "в обща държава, вместо в обединение на различни държави". Според него това би дало възможност за "твърда" реакция срещу турския президент Ердоган или срещу действията на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Той ни дава доказателство, че трябва ЕС да стане една държава, за да не стигне дотам, че свободата е една в Унгария, а различна в останалите страни членки", казва той.

Трифонов обаче не желае да защити ратификацията на Истанбулската конвенция. "Това не е приоритетна тема", твърди той.

"Дори да излезе на първо място в неделя, Станислав Трифонов ще трябва да формира коалиция. А това се оказва трудно. Двете антикорупционни центристки партии от опозицията, които той нарича "партии на протеста", вероятно ще му предложат подкрепата си, но не е сигурно дали тя ще е достатъчна за създаването на мнозинство срещу т.нар. "партии на статуквото" - а именно социалистите и консерваторите на Борисов. Едно е сигурно - Трифонов заявява, че не иска да бъде министър-председател, дори да победи.

"Властта не е цел сама по себе си, мога да нося отговорност и без да имам пост", казва той, като оставя поле за съмнение дали няма да се кандидатира на предстоящите избори за президент - позиция, която не е така изложена на уязвимости като поста на премиера.

"Бъдещият министър-председате лтрябва да има различен профил от моя, това трябва да е човек, който е учил и който говори чужди езици, за да представлява достойно България", казва Трифонов, като посочва, че "разбира се, имам едно име наум", но отказва да съобщи своя кандидат за премиер.

"Не е ли странно да искат от българите да гласуват за него, без да знаят кой ще ги управлява? "Не, не е странно", уверява Трифонов. "Така е в пропорционалната система".

Призовават ни да не спорим твърде много и да напуснем кабинета", завършва Шастан.


"Алфа Рисърч": ИТН e с "фотофиниш преднина" пред ГЕРБ, но партиите на протеста може да не съберат 120 мандата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023