Снимка: © Булевард България

Силно колебание сред избирателите на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме" е отчетено в последното проучване на "Алфа Рисърч", чиито данни бяха обявени в "Референдум" по БНТ. 

Изследването показва, че 57,9% от респондентите, които са гласували за ИТН на 11 юли, казват, че са готови да повторят вота си и на предсрочните избори през ноември - т.е. почти половината от гласувалите за партията на Слави Трифонов имат колебания дали да я подкрепят пак след 2 месеца.

56% е този показател при гласувалите за "Изправи се".

За сметка на това при партиите с утвърдени национални структури като ГЕРБ и БСП резултатът е над 86%, при ДПС - 82,5%, а при избирателите на "Демократична България" - 78,5%. 

27,3% от хората са казали, че на 14 ноември няма да гласуват на парламентарните избори, а малко над 6 на сто възнамеряват този път да упражнят правото си на глас, макар че не са го направили на 11 юли. 

От представянето на данните в "Референдум" не стана ясно кога и по какъв метод е проведено проучването на "Алфа рисърч". 

Изследването показва още, че икономиката и доходите са основният източник на притеснение за анкетираните граждани през следващите месеци (42%). Невъзможността да се състави правителство и политическата нестабилност се нареждат на второ място с 31,6%. За 24,5% от респондентите състоянието на здравната система е това, което ги притеснява най-силно. 

Близо 86% одобрение сред участниците в изследването на "Алфа рисърч" има приемането на актуализацията на Бюджет 2021 от 46 Народно събрание. Само 8,5% от запитаните казват, че не одобряват промените в бюджета. 

Мнозинство от гражданите (56,1%) са съгласни и с изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор към Министерството на правосъдието. 

По-голямо е разделението по въпроса дали да бъдат закрити специализираните съдилища. Отново превес имат хората, които одобряват тази реформа - 44,8%, но 35,4% са против, а почти 20 на сто от запитатните са без мнение по тази тема. 

На въпроса "Според вас ще работи ли по-добре следващият парламент, ако в него влезе нов политически проект около служебните министри?", 29,3% отговарят позитивно. 19,8% от запитаните смятат, че това ще увеличи още повече разногласията между партиите на протеста. Мнозинството от 50,9% отговарят, че не могат да преценят какъв би бил ефектът от поява на нова група около Кирил Петков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други