"Алфа Рисърч": "Продължаваме промяната" може да изпревари БСП за второ място

"Алфа рисърч" публикува последното си проучване преди деня на изборите, според което шест политически сили са със сигурно присъствие в 47 Народно събрание.

Изследване е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ГЕРБ запазва челното си място с 24,1% сред твърдо решилите да гласуват, като социолозите отчитат известно увеличаване на потенциалните им избиратели от София и големите градове.

"Продължаваме промяната" засега държи минимална преднина в спора за второто място с БСП. 16,5% от респондентите на "Алфа рисърч" са заявили готовност да гласуват за Кирил Петков и Асен Василев, докато 16 на сто от хората ще подкрепят БСП.

Агенцията посочва, че ПП е във "високо плато", а последните дни на кампанията може да са решаващи за изхода от тази надпревара. Влошаването на Covid-пандемията и машинното гласуване ограничават евентуалния вот за БСП, докато "Продължаваме промяната" са податливи на разколебаване на потенциални избиратели заради неясния идеологически профил и казуса с двойното гражданство на Петков.

Изследването на "Алфа" дава четвърто място на "Демократична България" с 10,2%, следвани от "Има такъв народ" с 9,9% и ДПС с 9,8%. ДБ е успяла да възстанови част от загубите, които регистрира след появата на формацията на Кирил Петков.

ИТН търпи най-сериозна продължителна ерозия и пада до пето място само 4 месеца след като се позиционира като първа политическа сила на парламентарния вот за 46 Народно събрание.

Малко под бариерата остават "Възраждане" с 3,8% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3,6%.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата. При наблюдаваната динамика се очертава отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство, казват от "Алфа рисърч".

При президентските избори Румен Радев запазва голямата си преднина пред Анастас Герджиков, но все още е под 50%-овата бариера за победа от първи тур. 46,4% от хората са готови да дадат гласа си за Радев на 14 ноември, а 28,3% - за Герджиков.

Активността на изборите също "трудно" ще надскочи прага от 50 на сто, за да може изходът да се реши още в неделя.

Както Мустафа Карадайъ, така и Лозан Панов получават по-малка подкрепа, отколкото партиите, които ги издигат - 8,8% за председателя на ДПС и 6.9% за председателя на ВКС. Същото се забелязва и при председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, за когото ще гласуват по-малко хора като кандидат-президент.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024