"Алфа рисърч" публикува последното си проучване преди деня на изборите, според което шест политически сили са със сигурно присъствие в 47 Народно събрание. 

Изследване е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ГЕРБ запазва челното си място с 24,1% сред твърдо решилите да гласуват, като социолозите отчитат известно увеличаване на потенциалните им избиратели от София и големите градове. 

"Продължаваме промяната" засега държи минимална преднина в спора за второто място с БСП. 16,5% от респондентите на "Алфа рисърч" са заявили готовност да гласуват за Кирил Петков и Асен Василев, докато 16 на сто от хората ще подкрепят БСП. 

Агенцията посочва, че ПП е във "високо плато", а последните дни на кампанията може да са решаващи за изхода от тази надпревара. Влошаването на Covid-пандемията и машинното гласуване ограничават евентуалния вот за БСП, докато "Продължаваме промяната" са податливи на разколебаване на потенциални избиратели заради неясния идеологически профил и казуса с двойното гражданство на Петков. 

Изследването на "Алфа" дава четвърто място на "Демократична България" с 10,2%, следвани от "Има такъв народ" с 9,9% и ДПС с 9,8%. ДБ е успяла да възстанови част от загубите, които регистрира след появата на формацията на Кирил Петков. 

ИТН търпи най-сериозна продължителна ерозия и пада до пето място само 4 месеца след като се позиционира като първа политическа сила на парламентарния вот за 46 Народно събрание. 

Малко под бариерата остават "Възраждане" с 3,8% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3,6%. 

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата. При наблюдаваната динамика се очертава отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство, казват от "Алфа рисърч". 

При президентските избори Румен Радев запазва голямата си преднина пред Анастас Герджиков, но все още е под 50%-овата бариера за победа от първи тур. 46,4% от хората са готови да дадат гласа си за Радев на 14 ноември, а 28,3% - за Герджиков. 

Активността на изборите също "трудно" ще надскочи прага от 50 на сто, за да може изходът да се реши още в неделя. 

Както Мустафа Карадайъ, така и Лозан Панов получават по-малка подкрепа, отколкото партиите, които ги издигат - 8,8% за председателя на ДПС и 6.9% за председателя на ВКС. Същото се забелязва и при председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, за когото ще гласуват по-малко хора като кандидат-президент. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония