Снимка: © Getty Images

Войната в Украйна е променила значително българското обществено мнение, показва съвместно експресно, национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч и БНТ.

След началото на военните действия руският президент Владимир Путин, който с години се радваше на позитивен рейтинг у нас, е загубил над половината от своята популярност.

В периода между 2020 и 2022 между 55% и 58% от българите са са изразявали положителни оценки за него, докато отрицателните са били около 20%. Сега ситуацията е коренно различна. Позитивните мнения намаляват почти двойно, а отрицателните скачат до 48%:

Алфа Рисърч: Рязък спад в доверието на българите към Путин (инфографика)Промяната е още по-голяма, ако погледнем данните от последното голямо световно проучване. По данни на Pew от 2020 г. одобрението на Русия у нас е 73% - водещо в Европа, при това с разлика. Втора тогава е Словакия с 60%, а трета - Гърция с 58%. Данни за Сърбия в проучването няма.

Междувременно Morning Consult направи друго проучване, засягащо САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания, Япония, Южна Корея и Австралия - там българската тенденция след руското нахлуването в Украйна също е спазена, като най-голяма разлика в мненията се забелязва на Апенините.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски, който доскоро не бе сред популярните политически личности у нас, печели симпатиите на 40% от анкетираните от Алфа Рисърч. 31% остават с неутрално мнение, а 29% са си изградили негативно.

Военните действия в Украйна доведоха до безпрецедентно обединение на европейските страни в налагането на санкции срещу Русия, като 63 на сто подкрепят тази политика, а 32 на сто я намират за погрешна.

Санкциите неизбежно ще доведат до поскъпване на тока и горивата - анкетираните са наясно с този факт, но въпреки това 47% от тях са склонни да понесат част от тази тежест. 36%, "основно хора с по-ограничени материални възможности", не са склонни или не биха могли да заплатят по-високите цени.

"Разбираемо е безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим," пишат от Алфа Рисърч.

55% от анкетираните одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на министъра на отбраната Стефан Янев, заради изразяваните от него "лични" позиции по външната политика на страната, които са в разрез с общата правителствена позиция.

"Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой," се твърди в проучването.

То е реализирано на 28-ми февруари сред извадка от 500 пълнолетни граждани от цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър