Алфа Рисърч: Рязък спад в доверието на българите към Путин (инфографика) Снимка: © Getty Images

Войната в Украйна е променила значително българското обществено мнение, показва съвместно експресно, национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч и БНТ.

След началото на военните действия руският президент Владимир Путин, който с години се радваше на позитивен рейтинг у нас, е загубил над половината от своята популярност.

В периода между 2020 и 2022 между 55% и 58% от българите са са изразявали положителни оценки за него, докато отрицателните са били около 20%. Сега ситуацията е коренно различна. Позитивните мнения намаляват почти двойно, а отрицателните скачат до 48%:

Алфа Рисърч: Рязък спад в доверието на българите към Путин (инфографика)Промяната е още по-голяма, ако погледнем данните от последното голямо световно проучване. По данни на Pew от 2020 г. одобрението на Русия у нас е 73% - водещо в Европа, при това с разлика. Втора тогава е Словакия с 60%, а трета - Гърция с 58%. Данни за Сърбия в проучването няма.

Междувременно Morning Consult направи друго проучване, засягащо САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания, Япония, Южна Корея и Австралия - там българската тенденция след руското нахлуването в Украйна също е спазена, като най-голяма разлика в мненията се забелязва на Апенините.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски, който доскоро не бе сред популярните политически личности у нас, печели симпатиите на 40% от анкетираните от Алфа Рисърч. 31% остават с неутрално мнение, а 29% са си изградили негативно.

Военните действия в Украйна доведоха до безпрецедентно обединение на европейските страни в налагането на санкции срещу Русия, като 63 на сто подкрепят тази политика, а 32 на сто я намират за погрешна.

Санкциите неизбежно ще доведат до поскъпване на тока и горивата - анкетираните са наясно с този факт, но въпреки това 47% от тях са склонни да понесат част от тази тежест. 36%, "основно хора с по-ограничени материални възможности", не са склонни или не биха могли да заплатят по-високите цени.

"Разбираемо е безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим," пишат от Алфа Рисърч.

55% от анкетираните одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на министъра на отбраната Стефан Янев, заради изразяваните от него "лични" позиции по външната политика на страната, които са в разрез с общата правителствена позиция.

"Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой," се твърди в проучването.

То е реализирано на 28-ми февруари сред извадка от 500 пълнолетни граждани от цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023