Алиша Кийс и фондът от $1 млрд. в подкрепа на чернокожите в Америка Снимка: © Getty Images

"Знам, че не мога да отвърна очи. Никой от нас не може"

Звездата на R&B музиката Алиша Кийс откри сезона на Националната футболна лига на САЩ с изключително важен жест - създаването на фонд от 1 млрд. долара, насочен към подкрепа на бизнеси и общности на чернокожи хора.

"Днес правя нещо, което не вярвах, че някога ще повторя. Ще участвам в концерта за началото на сезона на NFL. Първоначалната ми реакция беше да откажа заради някои от решенията на NFL в миналото. Но осъзнах, че съм длъжна да използвам своята платформа, всички ние трябва да използваме платформите си и всяка възможност за натиск към расово равенство", пише Алиша Кийс в позиция, с която анонсира създаването на новия фонд.

Критиките й спрямо спортната асоциация са провокирани от отношението на НФЛ към куотърбека на Сан Франциско 49s Колин Каперник, който през 2016 г. коленичи по време на изпълнението на американския национален химн в знак на протест срещу полицейското насилие и расовата несправедливост.

Вместо да получи подкрепа, Каперник изгуби мястото си и в продължение на три години не успя да намери нов отбор. Той заведе дело срещу ръководството на НФЛ за това, че целенасочено са създавали пречки пред кариерата му през този период. Делото завърши с оттегляне на жалбата и споразумение.

Преди 4 години той протестираше за равноправие и бе заклеймен. Сега е герой

В разгара на масовите граждански протести в САЩ заради поредицата от нови случаи на полицейско насилие срещу чернокожи, НФЛ вече преосмисля позицията си по казуса, като прави първата стъпка към създаването на фонда от 1 млрд. долара.

"Често казват, че футболът е микрокосмосът на Америка. Всички можем да видим, че е необходима дълбока, радикална промяна в страната ни и заедно можем да обединим усилията си за тази трансформация. Нужно е всеки от нас да разбере, че расизмът и расовата несправедливост се крепят на индивидуалното и колективното мълчание и незнание. Ако знаете, че съществуват две Америки - едната е сигурна и пълна с възможности, а в другата расовата йерархия допуска чернокожите американци да бъдат системно брутализирани и лишавани от човешко отношение - и не реагирате на това, значи сте съучастници", пише тя.

В интервю за Billboard Алиша Кийс обяснява своите причини да участва в събитието на Лигата.

"Вече виждаме явните несправедливости, които ни заобикалят. Като артист винаги съм разсъждавала как мога да използвам платформата си, за да допринеса за расовото равенство. Този фонд е един от отговорите и целта ни е да дадем сили на Черна Америка чрез подкрепа за фирми, инвеститори, институции, предприемачи, училища и банки на чернокожи, за да създадем устойчиви решения", казва тя.

Идеята за създаването на фонда се ражда в търсенето на начини за промяна на протестите и масовите жестове на публична съпричастност към реални действия и истинска подкрепа за общностите на чернокожите американци. Това не е еднократна благотворителна кампания, а би трябвало да се развива и увеличава в течение на годините. Целта на организаторите е да надскочат първоначалния ангажимент за събиране на 1 млрд. долара.

Все още не е ясно кои ще са останалите инвеститори във фонда извън НФЛ, но идеята е да се привлече финансова подкрепа от различни сектори на икономиката.

"Първоначалната цел за 1 млрд. долара трябва да гарантира сериозен ангажимент. Дори това не е достатъчно за намаляването на икономическото неравенство. Следващите стъпки ще бъдат свързани с преговори с представители на различни индустрии и покана към тях да инвестират в расовата справедливост и в създаването на мултимилиарден дарителски фонд, обхващащ множество сектори на бизнеса", казва тя.

За НФЛ това е пореден жест в опит да поправят имиджа си след противоречивия случай с Колин Каперник. През август 2019 г. под ръководството на Роджър Годел, Лигата обяви, че започва партньорство с продуцентската компания на Джей Зи Roc Nation за инициативи, насочени към каузите на социалната справедливост.

След убийството на Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис през май, Годел и НФЛ отново заеха публична позиция в подкрепа на антирасисткото протестно движение.

Алиша Кийс посочва, че има нужда от "спешен дебат за необходимостта от инвестиции в Черна Америка".

"Лично аз съм ангажирана с търсенето на отговорност от корпорациите и институциите. В разговорите ми с НФЛ те потвърдиха, че подкрепят кампанията за расова справедливост. Възможността за реално поколенческо богатство в чернокожата общност е отдавна закъсняла. Радвам се, че мога да покажа своята цел като артист за напредъка на тази кауза. Дълбоко съм вдъхновена от куража на Колин Каперник, а решителността ми е знак на почит към неговата ангажираност към социалната справедливост", казва тя.

Писмото на Алиша Кийс завършва със следните думи:

"Творчеството и трудът на чернокожите хора продължават да бъдат потискани, експлоатирани, присвоявани и недофинансирани. И днес все още е вярно, че цветът на кожата ви може да е смъртна присъда, както при безсмислените убийства на Бриона Тайлър, Джордж Флойд, Брий Блек, Ахмад Арбъри и много други. Затова виждаме, че хора от различен произход, раса и убеждения излизат на улиците с ярост, за да протестират. Като чернокожа майка, искам синовете ми да растат силни и здрави, със самочувствие и без страх за живота си.

Очаквайте моето обаждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023