Алкарас стана най-младият номер 1 в тениса Снимка: © Getty Images

Испанецът Карлос Алкарас е шампион на US Open 2022, с което се превръща и в най-младия №1 в световната ранглиста от въвеждането ѝ през 1973-а година.

19 годишният испанец победи в четири сета изключително достойния си съперник - 24 годишният норвежец, Каспър Рууд. Резулатът от мача е 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3.

Вторият "най-млад" финал на US Open в Оупън ерата дори надхвърли първоначалните очаквания. Извън началните няколко минути по играта и на двамата по никакъв начин не личеше колко огромен е залогът пред тях - първа титла от Шлема и изкачване под №1 в ранглистата. Спиращи дъха разигравания, спортсменски прояви и драматични обрати съпътстваха продължилия близо 3 часа и половина двубой.

Рууд имаше всички шансове да излезе като победител, но испанецът се оказа по-прецизен в най-важните моменти. Ключовият момент бе при 5-6 в третия сет. Тогава норвежецът не успя да се възползва от двата си сетбола. Алкарас бе отличен в последвалия тайбрек, а развръзката на сета повлия и на четвъртата част, в която единственият пробив на Алкарас бе достатъчен за първата му титла от Шлема.

Алкарас израства в Мурсия в семейство, което е тясно свързано със спорта - дядо му, също Карлос, е помогнал местен ловджийски клуб да бъде преустроен в комплекс с тенис кортове и плувен басейн. Баща му, също Карлос, се научава да играе като малък, вдъхновен от постиженията на Маноло Сантана. Въпреки че се превръща в един от най-добрите испански състезатели, Карлос Алкарас - старши няма нужните средства, за да преследва професионална кариера за дълго и се отказва от тази мечта на 20. Започва работа като треньор и администратор на клуба.

Макар началото да е трудно от финансова гледна точка и да се налага семейни приятели да помагат, за да може Карлос да пътува по турнири, скоро добрите му резултати привличат по-сериозна подкрепа. Агенцията I.M.G. го привлича и всичко минава на ново ниво.

Озовава се в академията на Карлос Фереро във Вилена. Ползите не са свързани само с работата със специалисти и по-добри тренировъчни партньори:

"Веднъж планирах да остана у дома, но мисля, че в Мурсия щеше да ми отнеме повече време, за да се развия. Там щеше да има повече неща, които да ме разсейват - много приятели, излизания вечер. Тук тези неща отсъстват," разказва младият талант.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024