Alphabet се готви да купи стартъп за 23 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Компанията майка на Google - Аlphabet - се готви да сключи най-голямата си сделка, като придобие стартъпа за киберсигурност и облачни услуги Wiz за 23 млрд. долара.

Според източници наWallstreet Journal, ако преговорите не пропаднат в последния момент, съвсем скоро сделката ще бъде обявена официално.

Стартъпът Wiz е създаден през 2020 г. от Асаф Рапапорт - в момента изпълнителен директор на дружеството, и негови колеги.

Това е и единственият стартъп, който не развива продукти, свързани с изкуствения интелект, но успява да набере 1 млрд. долара инвестиции тази година и в момента пазарната му капитализация достига 12 млрд. долара.

Централата на компанията е в Ню Йорк, но има и други офиси в САЩ, както и в Израел. Партнира си с най-големите облачни компаниии, сред които Amazon, Microsoft и Google.

Wiz успяла да достигне приходи от 100 млн. долара в първата година и половина след основането си, а през 2023 г. те са 350 млн. долара, сочат официалните данни на компанията.

Alphabet и Wiz преговарят в момент, когато антимополният регулатор в САЩ проверява няколко технологични гиганта, включително компанията майка на Google.

За разлика от Microsoft, която купи LinkedIn за 26 млрд. долара, през последните години Google по-скоро се въздържа от придобивания на нови активи.

Aко сделката стане факт, тя ще е втората най-голяма за Alphabet след придобиването на Motorola Mobilty през 2012 г. за 12,5 млрд. долара.

Очакванията са придобиването да засили позициите на Alphabet в областта на облачните услуги, където компанията изостава от конкурентите си. Въпреки че Google отбеляза 26% ръст в облачния си бизнес миналата година, остава на трето място на пазара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024