Amazon на Джеф Безос спечели съдебна битка с Европейския съюз, която ЕК заведе срещу технологичната компания, обвинявайки я в "получаване на 250 млн. евро незаконна държавна помощ". В казуса беше замесена и Люксемубрг, която според ЕС е предложила данъчни облекчения на американската фирма.

Решението на Общия съд на съюза, взето в сряда, е последният удар по амбициите на блока да се бори срещу подобни сделки. От ЕС твърдят, че големите мултинационални технологични компании успяват да избегнат стотици милиони евро данъци, отчитайки се в страни като Люксембург (известна като „данъчния рай на Европа“).

Отсъждането по делото отхвърля решение на Европейската комисия от 2017 г., която нареди на Amazon да върне 250 млн. евро на Люксембург. Общият съд на ЕС заяви, че няма достатъчно доказателства, които да покажат, че държавата е предложила на компанията специално споразумение за данъчни облекчения през 2006 г., когато Amazon пренасочи печалбите си от цяла Европа за отчитане в Херцогството чрез дъщерна компания. 

„Комисията не доказа по необходимия правен стандарт, че е имало неправомерно намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество от групата Amazon“, реши Общият съд на ЕС.

Първоначалното решение на Европейската комисия бе взето със съдействието на комисаря по конкуренцията Маргрет Вестагер. Тя заяви, че Люксембург е дала „нелегални данъчни облекчения на Amazon“ и в резултат на това почти три четвърти от печалбите на фирмата не са били обложени.

„С други думи – Amazon са платили четири пъти по-нисък налог в сравнение с други местни компании, за които важат същите национални данъчни правила. Държавите членки не могат да предлагат селективно подобни облаги на мултинационални групи. Това са облекчения, които не са достъпни за останалите“, каза Вестагер.

Това е вторият път, в който Общият съд на ЕС отменя подобно нейно нареждане. Миналата година вторият най-висш съд на съюза отсъди в полза на Apple, която трябваше да плати 13 млрд. евро такси обратно на Ирландия. Беше решено обаче, че ЕК е била „в грешка“ да обяви, че компанията е получила „селективно икономическо предимство и държавна помощ“.

Amazon обявиха, че приемат с радост решението. „Нашата позиция, която продължаваме да повтаряме, е, че следвахме всички закони и не сме получили специално отношение“, заявиха от компанията на Безос. „Сега можем да се концентрираме върху доставките за нашите клиенти в Европа“.

Киара Путатуро, която е данъчен експерт от независимата организация Oxfam, описа решението на съда като „удар по честната игра“. „То показва отново, че разследванията случай по случай не водят до решаване на мащабния проблем с избягването на данъци. Пандемията доведе хората до бедност, а бенефициентите от тази епидемична обстановка - като Amazon на Джеф Безос – продължават да трупат богатство, без да плащат нужния дял данъци“, твърди тя, цитирана от The Guardian.

Този месец британското издание разкри, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания в Херцогството. Продажбите са били отчитани именно в малката европейска страна, въпреки че са от продукти, продадени на милиони домакинства в други държави на континента, включително Великобритания.

Компанията на Безос изживява златна ера по време на пандемията и е увеличила продажбите си с 44% за първото тримесечие на 2021, спрямо същия период на 2020 г. Увеличеното ниво на онлайн шопинг и стрийминг в платформата Amazon Prime е донесло нетни приходи от 108,5 млрд. долара в периода януари – март.

"Златната ера" на Amazon: Пандемията донесе на Безос 44% скок на продажбите

Пол Монаган – изпълнителен директор на фондацията „Fair Tax“ – смята, че данъчната справедливост за всички компании може да бъде достигната единствено чрез изкореняване на настоящите международни правила и дълбока реформа.

„Европейската комисия трябва да бъде поздравена, че преследваше Люксембург и Amazon заради избягването на данъци – нещо, което много хора виждат и осъзнават“, твърди той. „Голяма част от бизнеса плаща всичките си обложени печалби, но Amazon е много, много далеч в това отношение“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете