Снимка: © Getty Images

Amazon преживява „златна ера“ по време на Covid-пандемията. Компанията за онлайн търговия на Джеф Безос е увеличила продажбите си с 44% за първото тримесечие на 2021, спрямо същия период преди година, съобщи Financial Times.

Увеличеното ниво на онлайн шопинг и стрийминг в платформата Amazon Prime са донесли нетни продажби от 108,5 млрд. долара в периода януари – март. Нетните печалби се равняват на 8,1 млрд.

„Бизнесът на Amazon в сферата на електронната търговия, облачните услуги, рекламата и стрийминга расте и очаквам да продължи нагоре през следващото тримесечие“, казва анализаторът от Futurum Research Даниел Нюман.

Същото очакват и от компанията на Безос. Те правят доставки до домовете, пуснаха здравни услуги по време на епидемията, експериментираха дори със салон за красота в Лондон. Най-много приходи, разбира се, генерират от търговия и уеб услуги.

Онлайн търговията донесе приходи от 52,9 млрд. долара спрямо 36,7 млрд. за същото тримесечие на 2020 г. Уеб-звеното добави 13,5 млрд. – увеличение с 32 на сто.

За второто тримесечие на 2021 г. от компанията очакват между 110 и 116 млрд. долара постъпления, което би било трето поредно тримесечие с над 100 млрд. Очакванията на анализаторите за периода януари – март бяха за 104,6 млрд., но бяха надминати, пише Bloomberg. Taĸa Аmаzоn ce пpeвърна в eднa oт чeтиpитe aмepиĸaнcĸи ĸoмпaнии, ĸoитo oтчитaт пpиxoди oт нaд $100 мpлд. зa тpи мeceцa. Ocтaнaлитe ca Аррlе, Еххоn Моbіl и Wаlmаrt.

Джеф Безос отчете като най-важни стрийминг услугата Amazon Prime и AWS – отделът за уеб-услуги. „Prime навършва 10 години, а през изминалата над 175 милиона абонати са гледали филми и сериали. AWS се съревновава срещу най-големите технологични компании в света вече 15 години“, каза той.

Безос ще се оттегли от поста изпълнителен директор това лято. Той ще стане изпълнителен председател – ход, който, по неговите думи, ще му даде „време и енергия“ да се съсредоточи върху други проекти. Заменя го Анди Джаси, който в момента ръководи бизнеса на компанията с облачни услуги.

Това обаче няма да промени бизнес модела на Amazon и няма да прекъсне ръста на печалбите, смята анализаторът Николас Хайет от Hargreaves Lansdown. „Тяхната стратегия винаги е била да наливат вътрешно генерирани пари в нови инвестиционни възможности. Това може да е златна ера за компанията. Amazon е естественият дом за потребителите, където да похарчат заделения кеш, а услугите им AWS предлагат дистанционна работа, която вече се превърна в норма“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“