Най-голямата компания за електронна търговия Amazon навлиза във фармацевтичния бизнес. Фирмата на Джеф Безос обяви създаването на Amazon Pharmacy – онлайн аптека, която ще предлага на американските граждани лекарства с рецепта и ще ги носи пред вратата им.

За членовете на Amazon Prime, които нямат осигуровка, доставките ще бъдат напълно безплатни. Услугата има за цел да призове хората да не чакат на опашки в аптеките по време на Covid-пандемията и предлага лесен достъп до медикаменти.

Тя действа в 45 американски щата. Само жителите на Хавай, Илинойс, Кентъки, Луизиана и Минесота не могат да се възползват от онлайн аптеката. Amazon обаче се надява да започне да функционира и там съвсем скоро.

Отварянето на Amazon Pharmacy понижи акциите на фармацевтичните вериги CVS Health, Walgreens Boots Alliance и Rite Aid, съобщи Forbes. GoodRx, която помага на потребителите да намират намаления за лекарства с рецепта, достигна спад от над 18%. От своя страна, Amazon записа повишение от над 1%.

„Повечето аптеки не могат да ви кажат колко ще струват лекарствата, преди да попълните рецептата. Ние ви показваме дори и цената, която ще платите без осигуровка. Така ще вземете правилното решение“, пишат от Amazon.

От компанията на Джеф Безос казват още, че по закон защитават всяка медицинска информация, предоставена от клиентите. „Никога няма да споделим вашите здравни данни извън аптеката ни – нито за рекламни, нито за маркетингови цели, без ваше разрешение“.

Amazon твърдят, че целта на услугата е да спести време на клиентите и лесно да им предостави медикаментите, от които се нуждаят. Ако те имат нужда да говорят с фармацевт, могат да го направят по всяко време на денонощието, тъй като винаги има дежурен в Amazon Pharmacy.

„Работим с вашите лекари, за да сме сигурни, че получавате лекарствата, които са ви нужни“, споделят от компанията към американските граждани. „Ще доставяме пакетите навреме“.

„Попълването на рецепта никога преди не е било толкова лесно“, споделят от фирмата на Джеф Безос. Единствено рецепти за лекарства за специална терапия се изпращат директно от личния лекар към Amazon.

Компанията развива това предложение от няколко години, след като през 2017 г. започна да обсъжда въпроса по-активно на вътрешно ниво, а през 2018 г. придоби онлайн аптеката PillPack. Amazon Pharmacy е изградена отчасти върху инфраструктурата на PillPack, включително аптечния софтуер и центровете за изпълнение на поръчки, пише CNBC.

Amazon, изглежда, уцели точния момент да пусне новата си услуга, до която достъп от тази седмица ще имат всички над 18-годишна възраст. Американците разчитат все повече на това да получават лекарствата си вкъщи, за да избягват контактите с други хора по време на пандемията.

Проучване на Cowen & Co.’s сред 2500 клиенти, направено през септември, показа, че близо 70% от потребителите, които редовно си купуват лекарства с рецепта, го правят в аптеките. 29 на сто ги получават по имейл, а почти три пети от членовете на Amazon Prime казват, че биха обмислили да ги вземат чрез услуга на Amazon, ако такава съществува.


Прочетете още:

"Скъпи Дядо Коледа, не искаме Amazon": Франция бойкотира компанията на Безос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024