Amazon обяви най-голямото съкращение на персонал в тех индустрията Снимка: © Unsplash

Amazon уведоми служителите си в сряда, че планира да съкрати 18 000 работни места. Това число е най-голямото предстоящо съкращение на персонал в технологична компания през последните месеци – по-голямо (по брой, не като процент) от това в Meta и Twitter.

Броят от 18 000, обявен в сряда, включва както предварително обявени съкращения, които са главно в дивизиите, свързани с бизнеса с устройства и продажби на дребно, така и наскоро обявени уволнения в други звена, включително администрацията и технологичния екип на Amazon.

Amazon далеч не е единствената компания, която съкращава работни места. Пак в сряда Salesforce уведоми служителите си, че планира да съкрати 10% от персонала. Това е в допълнение към направените в края на миналата година няколкостотин съкращения на работни места.

Vimeo също съкращава 11% от работните си места, което е втора стъпка след първата вълна от 6% уволнения през юли миналата година.

Изпълнителният директор на Amazon Анди Джаси коментира, че компанията е планирала да разкрие съкращенията на по-късен етап, но е ускорила съобщението си, след като е изтекла информация навън“. Wall Street Journal съобщи за планираните съкращения по-рано в сряда.

„Обикновено чакаме да обявим тези решения, след като сме говорили с хората, които ще са пряко засегнати“, казва Джаси в публикация в корпоративния блог на сайта на Amazon. "

Amazon беше един от най-големите печеливши от пандемията, когато онлайн пазаруването нарасна многократно. Различните бизнеси на Amazon - от електронна търговия до хранителни стоки и облачни решения, носеха години наред растеж за компанията. За да се справи с търсенето, Amazon удвои логистичната си мрежа и добави стотици хиляди служители.

Когато онлайн търсенето започна да намалява за сметка на пазаруването във физическите магазините, Amazon инициира преглед на разходите си с идеята да се намалят нерентабилните единици. През пролетта и лятото компанията направи целенасочени съкращения, за да намали разходите. Бяха затворени физически магазини и бизнес звена като Amazon Care.

По-късно Amazon обяви замразяване на назначенията.

Масовите съкращения в Big Tech: Какво се случва в Meta, Twitter, Amazon и Apple?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024