Да уволниш почти 4000 души за един ден, не се случва всеки ден. Драстичните съкращения в Twitter обаче не са инцидентно хрумване на Илон Мъск.

Най-големите технологични компании започват масово съкращаване на разходите в разгара на инфлационната вълна и очакването за рецесия в САЩ, и първите засегнати са IT-служителите.

Тази седмица ще е особено болезнена за пазара - Wall Street Journal твърди, че Meta на Марк Зукърбърг се готви да освободи значителна част от своя персонал, който в глобален мащаб надвишава 87 000 души.

Уволнените работници, които отговарят за Facebook, Instagram, WhatsApp и други подразделения на Meta, вероятно ще достигнат няколко хиляди, ако се съди по източниците на WSJ. И това е само част от общата картина:

  • Amazon намали персонала си със 150 души и замрази новите назначения за "няколко месеца";
  • Apple също спира да наема нови хора в повечето си подразделения, с изключение на служителите си в отделите за Изследвания и нови разработки;
  • Lyft - компанията за споделени пътувания обяви отстраняването на 13% от персонала си - това са близо 700 съкратени работни места;
  • Stripe - услугата за обслужване на разплащания уволни 14% от своите служители;
  • Microsoft, Netflix, Snap, Peloton, Shopify и др. вече задействаха мерки за намаляване на разходите за работни места.

Уволненията са част от мерките, които технологичните гиганти предприемат заради собствените си проблеми - разочароващи финансови резултати, намаляващо потребление, спада в приходите от дигитални реклами.

Тенденцията не е съвсем изненадваща.

Голяма част от "излишния" през 2022 г. персонал беше привлечен през пандемичната 2020 г., когато хората и бизнесите бяха принудени спешно да преминат в "дистанционен" режим на съществуване, а платформите имаха нужда от нови сили, за да посрещнат това търсене - от Netflix и Peloton до Zoom.

  • Светът вече не са под локдаун. Пандемията беше последвана от войната в Украйна, инфлацията и контрамерките на централните банки с увеличаване на основните лихвени проценти. Потреблението на стоки и услуги, които не са от основна необходимост, пада, а това се отразява и върху платформите, които "носят" рекламния пазар.
  • Google и Meta отчетоха по-слаби резултати през октомври, а пазарната капитализация на Amazon падна под 1 трилион долара за първи път от 2020 г.
  • Това не е единственият причинител на щетите в Big Tech - част от най-известните платформи като YouTube, Facebook или Instagram не се справят с конкуренцията на TikTok и губят потребители. Фиксидеята на Марк Зукърбърг за метавселената, заради която Meta гори милиарди долари във виртуална реалност, са енигма за собствените му инвеститори.

Всички индустрии следят какво се случва с големите технологични компании, но съкращенията при тях не са задължителен предвестник на криза - просто показват, че извънредният бум на онлайн бизнесите около пандемията вече свърши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024