Amazon откри централа в Гърция за облачните си услуги AWS Снимка: © Getty Images

Гърция привлече нов стратегически партньор в IT-индустрията - Amazon - само няколко месеца след като Microsoft обяви инвестицията си за близо 1 млрд. долара в център за данни и инфраструктура за облачни услуги.

AWS - подразделението на Amazon за уеб услуги, което осигурява хостинг на гигантски платформи като Netflix, Twitch, Snap и др. - откриха първия си офис в Атина в петък.

Гръцката централа е част от инвестицията на AWS в местния пазар, където компанията открива все по-голям интерес от страна на различни организации като стартъпи, обществени институции и търговски дружества.

AWS планира да разширява екипа си в Атина, за да може да обслужва растящия брой на клиентите и партньорите си в страната, съобщава "Катимерини".

"Наблюдаваме увеличаващо се ползване на AWS от потребителите в Гърция и решихме да отворим офис в Атина, за да осигурим по-добра поддръжка на новите ни клиенти, които биха искали да използват AWS за иновации, намаляване на разходите за информационно обслужване и за разширяване на облачните услуги за организациите си", казва Пжемек Шудер, оперативен ръководител на AWS за Централна и Източна Европа.

Сред клиентите на компанията в Гърция са: приложението Beat за споделени пътувания; компанията DeepSea Technologies, която се специализира в производството на машини и оборудване за добив на газ и петрол в морски зони; футболният клуб ПАОК; телекомуникационният доставчик WindHellas, който е един от най-големите мобилни оператори в страната; платформата за рекламни обяви Xrysi Eukairia и няколко организации от публичния сектор.

Инвестицията в централата идва година след създаването на локално звено от мрежата високоскоростно предаване на съдържание на Amazon CloudFront Edge. София също е сред Edge Locations на AWS от миналата година.

През 2020 г. гръцкото Министерство на електронното управление подписа меморандум за сътрудничество с Amazon, в което двете страни се договориха за съвместна работа в сферата на е-правителството, развитието на дигитални умения сред населението, подобряване на IT инфраструктурата и иновациите.

През октомври 2020 г. Microsoft избра Гърция за откриването на един от първите си европейски центрове за данни, в койот ще се съхраняват и управляват данните за изчислителните облаци (cloud computing).

Част от инвестицията на американската компания в съседната страна включва ангажимент за обучението на около 100 хиляди души за работа с дигитални технологии до 2025 г. - а това ще подпомогне гражданите, управляващите, бизнеса и цялата икономика.

Уеб услугите на Amazon са един от най-важните бизнеси в системата на компанията, който расте независимо от пандемията. Данните от третото тримесечие на 2020 г. показват, че AWS е донесъл 11,6 млрд. долара приходи от продажби при малко над 96 млрд. долара общи приходи на Amazon за този период.


Обяснено: Защо Microsoft избра Гърция, а не България

Петър Торнев от Accenture: Да имаш план, да си харесваш работата и да успяваш да не спираш да учиш

Илия Кръстев: Терминът “на гише” трябва да изчезне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024