Снимка: © Getty Images

Гърция привлече нов стратегически партньор в IT-индустрията - Amazon - само няколко месеца след като Microsoft обяви инвестицията си за близо 1 млрд. долара в център за данни и инфраструктура за облачни услуги. 

AWS - подразделението на Amazon за уеб услуги, което осигурява хостинг на гигантски платформи като Netflix, Twitch, Snap и др. - откриха първия си офис в Атина в петък. 

Гръцката централа е част от инвестицията на AWS в местния пазар, където компанията открива все по-голям интерес от страна на различни организации като стартъпи, обществени институции и търговски дружества.

AWS планира да разширява екипа си в Атина, за да може да обслужва растящия брой на клиентите и партньорите си в страната, съобщава "Катимерини". 

"Наблюдаваме увеличаващо се ползване на AWS от потребителите в Гърция и решихме да отворим офис в Атина, за да осигурим по-добра поддръжка на новите ни клиенти, които биха искали да използват AWS за иновации, намаляване на разходите за информационно обслужване и за разширяване на облачните услуги за организациите си", казва Пжемек Шудер, оперативен ръководител на AWS за Централна и Източна Европа. 

Сред клиентите на компанията в Гърция са: приложението Beat за споделени пътувания; компанията DeepSea Technologies, която се специализира в производството на машини и оборудване за добив на газ и петрол в морски зони; футболният клуб ПАОК; телекомуникационният доставчик WindHellas, който е един от най-големите мобилни оператори в страната; платформата за рекламни обяви Xrysi Eukairia и няколко организации от публичния сектор. 

Инвестицията в централата идва година след създаването на локално звено от мрежата високоскоростно предаване на съдържание на Amazon CloudFront Edge. София също е сред Edge Locations на AWS от миналата година.

През 2020 г. гръцкото Министерство на електронното управление подписа меморандум за сътрудничество с Amazon, в което двете страни се договориха за съвместна работа в сферата на е-правителството, развитието на дигитални умения сред населението, подобряване на IT инфраструктурата и иновациите. 

През октомври 2020 г. Microsoft избра Гърция за откриването на един от първите си европейски центрове за данни, в койот ще се съхраняват и управляват данните за изчислителните облаци (cloud computing).

Част от инвестицията на американската компания в съседната страна включва ангажимент за обучението на около 100 хиляди души за работа с дигитални технологии до 2025 г. -  а това ще подпомогне гражданите, управляващите, бизнеса и цялата икономика. 

Уеб услугите на Amazon са един от най-важните бизнеси в системата на компанията, който расте независимо от пандемията. Данните от третото тримесечие на 2020 г. показват, че AWS е донесъл 11,6 млрд. долара приходи от продажби при малко над 96 млрд. долара общи приходи на Amazon за този период. 


Обяснено: Защо Microsoft избра Гърция, а не България

Петър Торнев от Accenture: Да имаш план, да си харесваш работата и да успяваш да не спираш да учиш

Илия Кръстев: Терминът “на гише” трябва да изчезне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев