Снимка: © Getty Images

Гърция привлече нов стратегически партньор в IT-индустрията - Amazon - само няколко месеца след като Microsoft обяви инвестицията си за близо 1 млрд. долара в център за данни и инфраструктура за облачни услуги.

AWS - подразделението на Amazon за уеб услуги, което осигурява хостинг на гигантски платформи като Netflix, Twitch, Snap и др. - откриха първия си офис в Атина в петък.

Гръцката централа е част от инвестицията на AWS в местния пазар, където компанията открива все по-голям интерес от страна на различни организации като стартъпи, обществени институции и търговски дружества.

AWS планира да разширява екипа си в Атина, за да може да обслужва растящия брой на клиентите и партньорите си в страната, съобщава "Катимерини".

"Наблюдаваме увеличаващо се ползване на AWS от потребителите в Гърция и решихме да отворим офис в Атина, за да осигурим по-добра поддръжка на новите ни клиенти, които биха искали да използват AWS за иновации, намаляване на разходите за информационно обслужване и за разширяване на облачните услуги за организациите си", казва Пжемек Шудер, оперативен ръководител на AWS за Централна и Източна Европа.

Сред клиентите на компанията в Гърция са: приложението Beat за споделени пътувания; компанията DeepSea Technologies, която се специализира в производството на машини и оборудване за добив на газ и петрол в морски зони; футболният клуб ПАОК; телекомуникационният доставчик WindHellas, който е един от най-големите мобилни оператори в страната; платформата за рекламни обяви Xrysi Eukairia и няколко организации от публичния сектор.

Инвестицията в централата идва година след създаването на локално звено от мрежата високоскоростно предаване на съдържание на Amazon CloudFront Edge. София също е сред Edge Locations на AWS от миналата година.

През 2020 г. гръцкото Министерство на електронното управление подписа меморандум за сътрудничество с Amazon, в което двете страни се договориха за съвместна работа в сферата на е-правителството, развитието на дигитални умения сред населението, подобряване на IT инфраструктурата и иновациите.

През октомври 2020 г. Microsoft избра Гърция за откриването на един от първите си европейски центрове за данни, в койот ще се съхраняват и управляват данните за изчислителните облаци (cloud computing).

Част от инвестицията на американската компания в съседната страна включва ангажимент за обучението на около 100 хиляди души за работа с дигитални технологии до 2025 г. - а това ще подпомогне гражданите, управляващите, бизнеса и цялата икономика.

Уеб услугите на Amazon са един от най-важните бизнеси в системата на компанията, който расте независимо от пандемията. Данните от третото тримесечие на 2020 г. показват, че AWS е донесъл 11,6 млрд. долара приходи от продажби при малко над 96 млрд. долара общи приходи на Amazon за този период.


Обяснено: Защо Microsoft избра Гърция, а не България

Петър Торнев от Accenture: Да имаш план, да си харесваш работата и да успяваш да не спираш да учиш

Илия Кръстев: Терминът “на гише” трябва да изчезне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов