Как почиват хората от IT-бизнеса, кои са най-големите клишета за програмистите, лесно ли се влиза в техния свят, можеш ли да промениш кариерата си на 40 години и какво означава да си част от една от най-известните фирми в света? За тези и други неща говорим с Петър Торнев, който ръководи бизнеса на Accenture в България.

Accenture е мултинационална компания за бизнес услуги. На върха ѝ е Джули Суит. The New York Times я наричат "една от най-влиятелните жени в корпоративната Америка“.

Българският клон на Accenture за момента е само технологичен център с около 200 служители в София и Пловдив, които обслужват клиенти от целия свят. Плановете им са в следващите няколко години да се разрастват още.

Човекът, който отговаря за България, е Петър Торнев. С него се познаваме добре от времето, когато бяхме ученици във Варна, и сега животът ни среща 25 години по-късно в различни социални роли. Вместо момчето със скейта, идва човек с доста повече отговорности на гърба си, част от мултинационална компания. Аутфитът му обаче не е много по-различен – кецове, дънки и риза, защото “поводът го предполага”.

Петър е от хората с ясна представа и план за това какво искат да работят и как да го правят. В последните 18 години, под една или друга форма, се е занимавал с управление на хора и процеси. Когато го питам дали това, което прави, му харесва, отговаря „Да, аз работя това, което винаги съм искал.“ Не е човек от 9 до 6, но и силно уважава всички, които не са като него, защото “винаги трябва да има някой, който да те спира”.

Завършва „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет във Варна, след това Корпоративни финанси в Икономическия университет, а после, по думите му, “сбъдва най-голямата си мечта” да учи в Harvard Business School – „Мениджъмънт и лидерство“.

“Програмата в Харвард е много хубава и времеемка, отваря ти очите. Разбираш, че светът е много по-различен, че бизнесът също може да се управлява по по-друг начин."

Последната година и половина прави МВА в Американския университет.

„При мен пътят е много начертан, аз не обичам хаоса. Имам си цел, която следвам и затова толкова много години съм отделил за учене и развитие".

Петър е в компанията от почти 9 години, което не е точно така на практика, защото преди това работи за друга компания – Javelin Group, придобита впоследствие от Accenture преди 5 години.

Любопитно ми е дали познава Джули Суит – първата жена, начело на Accenture. Компанията има близо половин милион служители по света, част е от Fortune Global 500 – рейтингът на 500-те най-големи компании в света на база годишния им оборот. Казва, че не я срещал на живо, но от време на време тя прави отворени видео срещи, на които хората от Accenture по света могат да ѝ задават въпроси.

Много или малко са 9 години на едно място?

Според Петър всичко зависи от компанията, в която се намираш. „При нас, в компанията-майка, има хора, които са от 20 години там и просто сменят различните отдели или страни. Така си част от фирмата, но всеки път правиш нещо различно. Хубавото е, че можеш да сменяш не просто отдели, а различните бизнеси – днес може да си digital, утре да си strategy, после – technology".

Петър е твърде пестелив, когато трябва да говори за клиентите си. От България работят с целия свят и почти всички сектори: финансов, автомобилен, ритейл, застрахователен, фармацевтичен.

“Вече 8 години работим с един от най-големите фешън ритейлъри в Холандия – клиент, който е изключително иновативно насочен, така че ние взаимно се учим и се съревноваваме. Те четат много, интересуват се и искат все нови неща, ако ние още не ги можем, се учим. За да поддържаш огромни клиенти, е важно да се развиваш с тях, затова в един момент ние наричаме компаниите, с които работим не клиенти, а партньори.”

Част от философията на Accenture е, че колкото си по-прозрачен с партньорите си, толкова по-лесна е работата, казва Петър.

“Аз, например, стоя между другите – нямам отделен офис или стая, на никого не му се налага да почука, за да влезе при мен – това би било абсурдно".

Казва, че подходът му е да е обграден от хора, които са по-добри от самия него. „Така работата ти става много по-лесна и не е необходимо да микроменажираш. Ясно е, че отговорността за решенията е моя".

И все пак - кои са най-големите клишета в IT сектора в очите на хората от бранша?

Според Петър Торнев, едно от най-големите клишета е, че само хора, които са завършили IT образование, могат да работят в сектора. „Всеки може да работи там, ако има желание за учене“.

Accenture, в партньорство с друга компания – ITCE, създава програма (J𝒖𝒎𝒑 2 𝑰𝑻 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲), за преквалификация и интеграция в IT сектора.

„Имах много приятели, които ме питаха как могат да влязат в сектора, защото чували, че е доходоносен и много интересен“, споделя за началото на идеята Петър.

Академията обучава хора, които нямат връзка с IT сектора, за да могат да се преквалифицират и подготвят, така че да влязат в него като младши специалисти.

„В последната програма имаше хора на 40 години и това е много хубаво, защото ти можеш да започнеш на тази възраст и, ако си достатъчно упорит, пак ще се развиваш“, казва Петър.

Хората, които се записват, са най-различни – от актьори и актриси до счетоводители и учители. Академията продължава три месеца и освен че учи на основни умения, тя е школа по адаптация към новата среда, защото IT сферата е много различна.

Хареса ми много определението, което дава за сферата си: “При нас е един вид подреден хаос”, казва той – „С много проекти в динамична среда и с различни порядки.“

Според него, за хора, които идват от друг бранш, началото може да е малко стресиращо. Изискват се умения за комуникация, за управление на времето и т. нар. soft skills.

Има ли много “бърнаут” в IT сферта?

„Аз имам малко по-различна визия за бърнаута. Мисля, че е по-скоро тренди да имаш бърнаут, отколкото реално да го изпитваш“, казва Петър.

„Със сигурност натоварването е голямо заради бързането, но ако си подредиш проектите както трябва, няма да имаш проблем. IT секторът е много привлекателен, но трябва да знаеш, че в него много се работи, в този смисъл не е за всеки".

И, все пак, какво прави един шеф на IT-компания в почивните си дни?

Петър първо ме уверява, че винаги вдига телефона си, защото, както казва, „понякога 10 минути разговор могат да спестят два дни проблеми“. След което споделя, че харесва спортове, в които има повече адреналин. С други думи, не и голф.

„Катеря, карам много сноуборд, това е едно от най-любимите ми занимания, през лятото уча кайт сърф, също парашутизъм".

Какво чете?

„Чета всеки ден. Имам по няколко книги до мен непрекъснато. Сега чета How Will You Measure Your Life, другата е Extreme Ownership: How U.S. Navy SEALs Lead and Win и също Blue Ocean Strategy".

Питам го дали това са четива по работа или заради него самия, въпреки че вече знам отговора – двете доста се припокриват – „Аз не се натоварвам, когато работя. Не работя на 8-часов работен ден или 5-дневна работна седмица".

И добавя, че съвсем не държи всички да са като него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024