Amazon се включва в надпреварата за изкуствен интелект с инвестиция от $4 млрд. Снимка: © Getty Images

Amazon ще инвестира до 4 млрд. долара в конкурента на ChatGPT - Claude, тъй като технологият гигант се стреми да се съревновава с конкурентите си Google и Microsoft в надпреварата около развитието на изкуствения интелект.

Компанията за онлайн търговия ще инвестира първоначално 1,25 млрд. долара в Anthropic - компанията, която разработва инструмента с изкуствен интелект. Тя е основана преди около 2 години от бивши ръководители на изследователската дейност в OpenAI. Дружеството наскоро пусна най-новия си чатбот Claude 2, който е представян като асистент с изкуствен интелект от следващо поколение и се предлага на ограничен кръг от клиенти и изследователи.

Съгласно условията на сделката Amazon ще придобие и малък дял в Anthropic, а в замяна ще ѝ предостави достъп до част от данните си в Amazon Web Services. Това е от особена важност, тъй като стартъпите в областта на изкуствения интелект в момента се надпреварват да си осигурят скъпи чипове и ресурси за центрове за данни, които са необходими пр исъздаването на т.нар. големи езикови модели.

"Изпитваме огромно уважение към екипа на Anthropic и моделите на основаване и вярваме, че можем да помогнем за подобряване на преживяванията на много клиенти, в краткосрочен и дългосрочен план, чрез нашето по-задълбочено сътрудничество", каза главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

Действията на технологичния гигант да сключи стратегическо партньорство с успешен стартъп за изкуствен интелект следва многомилиардната сделка на Microsoft с OpenAI през януари.

Anthropic се смята за един от най-големите конкуренти на OpenAI. А чатботът Claude, който се конкурира с ChatGPT, вече е сред редица продукти с изкуствен интелект, налични в услугата Bedrock на AWS, която позволява на клиентите да създават приложения с помощта на ИИ.

Междувременно Google удвои ангажимента си в тази област, като през последните месеци въведе актуализирани версии на ChatGPT в своите платформи, насочени към потребителите, включително Gmail, Meet и Chat.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024