Снимка: © Getty Images

Amazon обяви, че ще прекрати за една година достъпа на американската полиция до технологията си за лицево разпознаване. Това решение е породено от критиките по адрес на противоречивите действия на компания, която едновременно подкрепя протестите след смъртта на "Джордж Флойд" и снабдяване силите на реда със софтуера. 

Той вече беше продаден на полицейски участъци из цялата страна, като се появиха изследвания, които показват, че системата дава грешки, когато става дума за хора с по-тъмен цвят на кожата.

През миналата година проучване на Джой Буоламвини от MIT Media Lab демонстрира, че "Rekognition" изпитва трудности да определя пола на тъмнокожи лица. Друго изследване на American Civil Liberties Union пък гласи, че при софтуерът дава подвеждаща информация за самоличността предимно на чернокожите. 

"Надяваме се, че това едногодишно прекъсване ще даде достатъчно време на Конгреса, за да се въведат подходящи правила - в готовност сме, ако е нужна помощ," се посочва в изявлението на Amazon нуждата от по-строги регулации за начина, по който се използва системата им.

Междувременно протестите продължават да предизвикват спорове на всички нива в държавата. Президентът Доналд Тръмп влезе в конфликт с Пентагона, като се изказа категорично против преименуването на бази, носещи имената на генерали от армията на Юга от гражданската война - тази, подкрепяла запазването на робството.

Към момента има десет такива бази, като той ги определи като част от историческото наследство и че правителството му дори няма да обсъди възможността от тяхно преименуване.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пък зае противоположната позиция, призовавайки 11 паметници на войници и служители на Кофедерацията да бъдат премахнати. 

"Техните статуи отдават почит на омразата, а не на нашето културно и историческо наследство," заяви тя в съобщение към двупартийната комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът