Снимка: © Getty Images

Amazon обяви, че ще прекрати за една година достъпа на американската полиция до технологията си за лицево разпознаване. Това решение е породено от критиките по адрес на противоречивите действия на компания, която едновременно подкрепя протестите след смъртта на "Джордж Флойд" и снабдяване силите на реда със софтуера. 

Той вече беше продаден на полицейски участъци из цялата страна, като се появиха изследвания, които показват, че системата дава грешки, когато става дума за хора с по-тъмен цвят на кожата.

През миналата година проучване на Джой Буоламвини от MIT Media Lab демонстрира, че "Rekognition" изпитва трудности да определя пола на тъмнокожи лица. Друго изследване на American Civil Liberties Union пък гласи, че при софтуерът дава подвеждаща информация за самоличността предимно на чернокожите. 

"Надяваме се, че това едногодишно прекъсване ще даде достатъчно време на Конгреса, за да се въведат подходящи правила - в готовност сме, ако е нужна помощ," се посочва в изявлението на Amazon нуждата от по-строги регулации за начина, по който се използва системата им.

Междувременно протестите продължават да предизвикват спорове на всички нива в държавата. Президентът Доналд Тръмп влезе в конфликт с Пентагона, като се изказа категорично против преименуването на бази, носещи имената на генерали от армията на Юга от гражданската война - тази, подкрепяла запазването на робството.

Към момента има десет такива бази, като той ги определи като част от историческото наследство и че правителството му дори няма да обсъди възможността от тяхно преименуване.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пък зае противоположната позиция, призовавайки 11 паметници на войници и служители на Кофедерацията да бъдат премахнати. 

"Техните статуи отдават почит на омразата, а не на нашето културно и историческо наследство," заяви тя в съобщение към двупартийната комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?