Америка решава: И Тръмп, и Байдън обявиха, че очакват победа Снимка: © Getty Images

И президентът Доналд Тръмп, и претендентът за Белия дом Джо Байдън обявиха, че са оптимисти в постигането на крайна победа на изборите в САЩ. Надпреварата навлиза в ключовата си фаза, а битката е повече от оспорвана.

Около 10:30 ч. българско време преднината на Джо Байдън е крехка. Демократът води с 238 на 213 гласа в електоралната колегия (при нужни 270 за победа), сочат данните на AP. Прогнозите на CNN дават аванс на бившия вицепрезидент с 220 на 213. Републиканецът обаче има аванс в ключови щати като Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

Изборите в САЩ на живо: Тръмп печели Флорида и Тексас, Байдън постига обрат в Аризона

"Резултатите са феноменални. Бяхме готови да излезем да празнуваме. Очаквахме да спечелим тези избори. И ги печелим", каза Доналд Тръмп. "Гражданите на тази страна постигат рекордна избирателна активност".

"Спечелихме Флорида с много. Спечелихме чудесния щат Охайо, спечелихме Тексас със 700 000 гласа. Ясно е, че печелим Джорджия. Имаме 117 000 гласа, няма как да ни настигнат. Ясно е, че печелим и Северна Каролина. Няма как да ни настигнат".

"Ако погледнете Аризона - имаме още сили там. Някой каза, че може да е победа за нас, но със сигурност имаме шансове. Има вероятност, при това добра, числата се свеждат до няколко гласа", каза той.

Малко след речта му от AP прогнозираха победа за Байдън в този щат, което му носи още 11 електорални гласа. Един от традиционните Републикански щати отваря врата за победа на бившия вицепрезидент.

Тръмп е най-доволен от победата в Пенсилвания. Тя е "с огромна преднина". "Напред сме с 690 000 гласа там при 64% преброени гласове, и е почти невъзможно да ни настигнат. Нямаме нужда от допълнителни гласове", смята републиканецът. Това е ключов щат, тъй като носи 20 електорални гласа.

Все още няма окончателни данни за вота в 6 от 10-те ключови щати, макар че Тръмп вече ги смята за част от своя актив.

"Ние бяхме готови да спечелим тези избори и честно казано - спечелихме ги. Сега целта ни е да гарантираме честността на тези избори. Извършва се голяма измама. Ще обжалваме пред Върховния съд, защото не желаем да се броят гласове, които не са подадени до края на изборния ден", предупреди републиканецът.

По-рано през деня президентът Тръмп сподели, че води "с много", но "те се опитват да откраднат изборите".

"Никога няма да им позволим да го направят. Не може да се гласува, след като секциите се затворят!", написа той в Twitter.

И Джо Байдън е уверен в крайния успех. По-рано през деня той също се обърна към поддръжниците си и обяви: "На път сме да спечелим тези избори".

"Знаехме, че ще отнеме време за преброяването на всички гласове заради безпрецедентното ранно гласуване. Нищо не е свършило, докато и последният глас не бъде преброен", сподели демократът.

"Уверени сме в добрия резултат от Аризона. Току-що получихме данни за победа в Минесота и сме напред в Джорджия. Оптимисти сме за Уисконсин и Мичинган", каза бившият вицепрезидент по-рано днес. Той бе уверен и за успех в Пенсилвания.

"Винаги съм казвал, че нито аз, нито Доналд Тръмп можем да решим кой печели изборите. Това е решението на амеирканския народ, но аз съм оптимист. Благодаря на всички за това, че излязохте да гласувате", каза Байдън.

Битката е оспорвана в места като Аризона, Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин. Тръмп печели ключовите Флорида, Тексас, Охайо и Айова. Байдън печели в Калифорния, Илинойс, Вашингтон, Ню Йорк, Ню Джързи, Вирджиния.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024