Американски астронавт потвърди: Жълто-сините дрехи на руските космонавти не са в подкрепа на Украйна

В средата на март руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корасков пристигнаха на борда на Международната космическа станция, след като техният кораб "Союз МС-21" се скачи със станцията.

В основна тема на събитието се превърнаха жълто-сините им облекла, които мнозина приеха като знак за подкрепа към Украйна. Твърдение, което бе окончателно опровергано от американския астронавт Марк Ванде Хей, който се завърна успешно Земята след прекарани 355 дни в МКС.

"И тримата нямаха ни най-малка представа, че хората ще свържат костюмите им по някакъв начин с Украйна," заяви американецът в първата си пресконференция след кацането.

"И тримата идват от един и същи университет," каза Ванде Хей, цитиран от CNN. По думите му това е по-вероятната причина за облеклото на руснаците. Артемиев, Матвеев и Корсаков завършват Московския държавен технически университет, чийто официални цветове съвпадат с тези на украинския национален флаг. Според американеца космонавтите били "изумени" от спекулациите за дрехите им.

Самият Артемиев обясни неотдавна в публикация в канала на Руската космическа агенция в Telegram:

"Няма нужда да търсите скрити знаци или символи в нашите униформи. Цветът е просто цвят. Не е по никакъв начин свързан с Украйна. Иначе ще трябва да признаем правото им над жълтото слънце в синьото небе - оставаме на страната на президента и народа си."

Ванде Хей бе попитан какво е било мнението на руските му колеги за инвазията, но отказа да даде тази информация:

"Това са неща, които бих предпочел те да споделят директно, не аз да разкривам какви са техните чувства по темата," казва астронавтът. И добави, че разговорите за войната са били "много кратки", а фокусът в комуникацията е бил основно върху общата мисия.

Интервюто на астронавта дойде дни, след като шефът на "Росмокос" Дмитри Рогозин обяви, че Русия прекратява кооперацията си с NASA и Европейската космическа агенция на Международната космическа станция. Въпреки това Ванде Хей увери, че отношенията му с руснаците не са били повлияни от случващото се:

"Те бяха, са и ще продължават да бъдат мои близки приятели. Подкрепяхме се. Никога не съм имал притеснения, че няма да мога да продължа да работя с тях."

Марк Ванде Хей постави рекорд за най-дълъг престой на представител на НАСА в Космоса. 55-годишният бивш военен се прибра на Земята с помощта на руската капсула "Союз МС-19" - заедно с космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. Мисията на Дубров има същата продължителност като тази на американския му колега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024