Астронавтът Марк Ванде Хей се върна на Земята със "Союз" въпреки заплахите на Рогозин Снимка: © NASA

Американският астронавт Марк Ванде Хей се приземи успешно след историческа 355-дневна мисия на борда на Международната космическа станция. Това е най-продължителният период, в който представител на НАСА e прекарвал в Космоса.

55-годишният бивш военен се прибра на Земята с помощта на руската капсула "Союз МС-19" заедно с космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров.

Мисията на Дубров има същата продължителност като тази на американския му колега.

Завръщането на Ванде Хей на Земята се случи на фона на заплахите от страна на директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин да прекрати сътрудничеството с НАСА в отговор на санкциите, които САЩ и европейските държави наложиха след военната инвазия в Украйна.

Кацането на "Союз МС-19" в Казахстан обаче не беше възпрепятствано и протече при обичайните условия. Екип от лекари на американската космическа агенция бяха допуснати до мястото на приземяването и оказаха нужната помощ на своя представител. Очаква се те да се приберат обратно в Хюстън веднага.

Световният рекорд за най-дълъг престой в Космоса все още се държи от руския космонавт Валерий Поляков (437,7 дни).

Ванде Хей и Дубров се присъединиха към екипажа на Международната космическа станция на 9 април 2021 г., без да подозират, че по време на мисията им ще избухне война.

"Хората имат проблем на Земята. В орбита... ние сме един екип", казва Антон Шкаплеров в пряко предаване за НАСА ден преди обратния полет.

Журналистът от Ars Technica Ерик Бергер обръща внимание, че "няма абсолютно никаква руска военна пропаганда" както на площадката за кацане на капсулата, така и в контролната зала на мисията в Русия.

"Приемам, че това е още едно доказателство, че Русия би искала да продължи партньорството в МКС", казва той.

Космическото сътрудничество между САЩ и Русия е една от малкото области на обща работа, в която не са допускани големи скандали, но изявленията на Дмитрий Рогозин в началото на март поставиха под въпрос дали няма да се стигне до критичен разрив между двете страни.

Axios посочва, че отношенията между Москва и Вашингтон в това отношение бяха влошени още преди инвазията в Украйна. Русия направи тест на ракета за поразяване на сателити, но изпитанията доведоха до образуването на множество отпадъци, застрашаващи сигурността на Международната космическа станция и хората на борда ѝ.

Няколко седмици преди планираното връщане на Ванде Хей, Дубров и Шкаплеров, Дмитрий Рогозин обяви, че Русия можела да прекрати сътрудничеството си с МКС в знак на протест срещу санкциите.

Рогозин заплашваше да спре двигателите, с които МКС се задържа в орбита или да не се намеси, ако станцията се окаже в опасност от падане обратно на Земята при неконтролиран полет.

"Роскосмос" дори публикува монтаж от стари видеоклипове, с който показва как руските космонавти може да се оттеглят в своя отсек на МКС, да се разкачат и да блокират американската част от проекта.

Официално НАСА реагира въздържано на провокациите от руска страна, но астронавтът Скот Кели влезе в пряк словесен двубой с Дмитрий Рогозин в Twitter, при това на руски език.

В сряда Рогозин публикува снимки и клипове с полета на руски хеликоптери до площадката за кацане в Казахстан и съобщи, че "екипажът се чувства добре" след приземяването, без да прави политически коментари.


"Украинско жълтите" костюми на руските космонавти в МКС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024