Американски сенатори предложиха санкции срещу Москва по случая "Навални" Снимка: © facebook.com/Navalny

Група сенатори и от републиканската, и от демократическата партия на САЩ са предложили налагане на санкции на официални лица от Русия във връзка с отравянето на Алексей Навални. Новината бе оповестена в сайта на сенатора на демократите от Делауеър - Крис Куунс, и бе цитирана от tass.ru.

Законопроектът показва, че сенаторите са представили документ, който предлага възможност за налагане на ограничения на определени лица под претекст, че те може да са свързани със случаи на „нарушаване на международните закони“. Американските политици не споменават името на Навални, а пишат само, че санкциите биха влезли в действие заради „отравяне“ на руснак.

Имената и позициите на официалните лица от Москва, които евентуално ще бъдат обект на санкции, не са споменати в документа. Не е обявен и броят им. Ясни са само възможните ограничения. Сред тях са „замразяване на активи“ и отказ за издаване на визи.

Освен Куунс, под документа са се подписали още Марко Рубио (републикански сенатор от Флорида), Бен Кардин (сенатор на демократите в Мериленд), Мит Ромни (републикански сенатор от Юта) и Крис ван Холън (демократ от Мериленд).

За да бъде приет законопроектът, той трябва да е подкрепен от Сената и Камарата на представителите, както и да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Освен това сенаторите настояват САЩ да изготви доклад за финансовите дела на президента Владимир Путин и на „вътрешните му кръгове“, включително на семейството му. Подписалите се под документа се надяват Вашингтон да разследва дали Москва е нарушила американските закони, забраняващи използването на химическо и биологично оръжие.

САЩ засилва и натиска над Германия във връзка с отравянето на Навални. Сенаторите предлагат на държавния секретар Майк Помпео да опита да убеди немските власти да изоставят газовия проект „Северен поток 2“ – мярка, която се обсъждаше в Германия като възможност за санкция срещу Русия заради случая "Навални".

Преди два дни ръководителят на Фонда за борба с корупцията в Русия бе изписан от берлинската болница "Шарите" след 26-дневна хоспитализация. Той няколко пъти вече обяви, че възнамерява да се завърне в страната и да продължи разследванията си срещу властта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024