Двойно повишение на допустимите норми за амониев азот е установено при проверка във Варненското езеро от Басейнова дирекция "Черноморски район". 

Експертите са взели проби в два последователни дни заради сигналите за масово измиране на риба в района на завод "ТЕРЕМ Флотски арсенал" и в близост до авариралата тръба за отпадни води при "Аспарухово". 

Пробите от района на "ТЕРЕМ" показват 0,64 mg/l при норма 0,3 mg/l наличие на амониев азот. Повишение над нормата има при фосфора - 0,106 mg/l при норма 0,075 mg/l. Разтвореният кислород във водата на Варненското езеро е бил почти 8 пъти под нормата - 0,74 mg/l при норма 6 mg/l. На следващия ден е установено повторно замърсяване с амониев азот, този път 1,5 пъти над допустимото ниво. 

Високото съдържание на амониев азот оказва токсично въздействие върху рибите.

Превишението в района на пробитата тръба е почти 2,5 пъти при амониевия азот, а нивото на разтворения кислород е 4,0 mg/l при норма 6 mg/l. 

Специалистите от Басейнова дирекция правят извод, че "резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод". 

Не се посочва и вероятният източник на завишеното съдържание на амониев азот в района на езерото. В западния му край обаче се намират производствените бази на два завода, които работят с азотни съединения - "Агрополихим" и бившия "Полимери". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена