Бившият генерален директор на БНР Андон Балтаков обяви, че е подал оставката си пред СЕМ, след като е получил заплаха за личната си сигурност, а сигналът му е останал без каквато и да реакция от страна на службите - вкл. министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

В интервю за "Дневник" Балтаков разказва, че в края на юни е пътувал на работна командировка извън София, а след като се е прибрал, е забелязал, че в дома му е извършено незаконно проникване. Той е обърнал внимание, че извършителите на престъплението не са откраднали никакви лични документи или ценни вещи.

Вместо това те са оставили видими следи, по които Балтаков да разбере, че жилището му е било "пробито" - кални стъпки по пода, мръсна чаша от чай, отворени врати на гардероба.

Той предполага, че извършителите са влезли през терасата на апартамента му, който се намира на втори етаж, и са си тръгнали през входната му врата, като са използвали резервния ключ. Заради случилото се той е напуснал София и е "живял на куфар" в седмицата преди парламентарните избори. 

Балтаков казва, че не е подал сигнал в СДВР, но е разговарял лично със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на когото е "обяснил набързо" за ситуацията и е поискал лична среща - без резултат.

"Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване", казва той пред "Дневник". 

Няколко дни по-късно, на 4 юли, той е разговарял по случая и със служебния премиер Стефан Янев, който е гостувал в БНР на интервю. 

 "Не последва никаква реакция на самата държава. Най-малкото очаквах дори от куртоазия някой да изпрати човек, за да обясня какво се е случило и защо се притеснявам и най-малкото да ми даде категорично становище, че това не е заплаха. За мен това е атака, опит за сплашване. Аз не съм параноик, но ако аз не съм сигурен за собствената си безопасност, как да доведа семейството си тук? Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това", казва Балтаков пред "Дневник".  

Подалият оставка директор на БНР споделя още, че решението му да напусне обществената медия е свързано и с опитите за вътрешен саботаж на работата му от "определени групи в радиото" - както журналисти, така и служители на администрацията - и на липса на подкрепа от страна на гилдията

"Начинът, по който управлявах аз, е независим. Аз постоянно трябваше да влизам в някакви конфликти. Знаете, управителният съвет към БНР е с политически обвързани хора. Преди време говорих за паяжината. Тя съществува и вътре в радиото. Да, определени членове на управителния съвет имат подобни връзки с групички в радиото и работят да бъда ако не саботиран, то възпиран, защото не отговарям на конкретните им интереси. Когато има подобна вътрешноорганизационна динамика, която работи да подкопае устоите на едно ръководство, много по-лесно атаките отвън стават успешни", казва той. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед