Андон Балтаков е подал оставка от БНР след взлом в дома му и липса на реакция от МВР

Бившият генерален директор на БНР Андон Балтаков обяви, че е подал оставката си пред СЕМ, след като е получил заплаха за личната си сигурност, а сигналът му е останал без каквато и да реакция от страна на службите - вкл. министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В интервю за "Дневник" Балтаков разказва, че в края на юни е пътувал на работна командировка извън София, а след като се е прибрал, е забелязал, че в дома му е извършено незаконно проникване. Той е обърнал внимание, че извършителите на престъплението не са откраднали никакви лични документи или ценни вещи.

Вместо това те са оставили видими следи, по които Балтаков да разбере, че жилището му е било "пробито" - кални стъпки по пода, мръсна чаша от чай, отворени врати на гардероба.

Той предполага, че извършителите са влезли през терасата на апартамента му, който се намира на втори етаж, и са си тръгнали през входната му врата, като са използвали резервния ключ. Заради случилото се той е напуснал София и е "живял на куфар" в седмицата преди парламентарните избори.

Балтаков казва, че не е подал сигнал в СДВР, но е разговарял лично със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на когото е "обяснил набързо" за ситуацията и е поискал лична среща - без резултат.

"Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване", казва той пред "Дневник".

Няколко дни по-късно, на 4 юли, той е разговарял по случая и със служебния премиер Стефан Янев, който е гостувал в БНР на интервю.

"Не последва никаква реакция на самата държава. Най-малкото очаквах дори от куртоазия някой да изпрати човек, за да обясня какво се е случило и защо се притеснявам и най-малкото да ми даде категорично становище, че това не е заплаха. За мен това е атака, опит за сплашване. Аз не съм параноик, но ако аз не съм сигурен за собствената си безопасност, как да доведа семейството си тук? Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това", казва Балтаков пред "Дневник".

Подалият оставка директор на БНР споделя още, че решението му да напусне обществената медия е свързано и с опитите за вътрешен саботаж на работата му от "определени групи в радиото" - както журналисти, така и служители на администрацията - и на липса на подкрепа от страна на гилдията.

"Начинът, по който управлявах аз, е независим. Аз постоянно трябваше да влизам в някакви конфликти. Знаете, управителният съвет към БНР е с политически обвързани хора. Преди време говорих за паяжината. Тя съществува и вътре в радиото. Да, определени членове на управителния съвет имат подобни връзки с групички в радиото и работят да бъда ако не саботиран, то възпиран, защото не отговарям на конкретните им интереси. Когато има подобна вътрешноорганизационна динамика, която работи да подкопае устоите на едно ръководство, много по-лесно атаките отвън стават успешни", казва той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024