Генералният директор на БНР Андон Балтаков е депозирал молба за предсрочно прекратяване на договора си от 6 август, съобщи Националното радио. В писмо до служителите на БНР той казва, че мотивите му са “дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари”.

В писмото си той пише още, че е било привилегия да управлява Радиото в толкова важен момент от историята му. "Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект,” допълва той.

Балтаков казва още, че е очертал основните си постижения в отчет до СЕМ, който ще предаде на регулатора в четвъртък. В писмото си той изразява надежда, “че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията.”

Балтаков стана генерален директор на БНР през януари миналата година след управленската криза в радиото през 2019 г. Тогава имаше опит за цензура на репортери в програма “Хоризонт”, което доведе до предсрочното отстраняване от позицията на Светослав Костов.

Балтаков спечели позицията си с набор от идеи за реформи в почти всеки аспект от работата на БНР. Неговата цел беше да превърне радиото във водеща медия, която да бъде интересна и за младите хора.

През октомври миналата година Балтаков отново внесе оставката си в Съвета за електронни медии, след като Министерството на културата оряза предложенията му за промени в Закона за радиото и телевизията. Малко по-късно той оттегли оставката си, като заяви, че има по-важна работа за това БНР наистина обществено радио.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва