Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Незаконосъбразно и основано на неверни факти - така отстраненият временно подуправител на БНБ Андрей Гюров нарече в изявление решението на Комисия за противодействие на корупцията, обявено по-рано, с което го отстранява поради несъвместимост със заемания пост. По думите на Гюров става дума за "преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая".

"Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти. Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност", пише Гюров.

Според него решението на КПК поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната. Той казва още, че е "готов да защитава правата си по предвидения законов ред", както и да окаже съдействие на Управителния съвет на БНБ.

По закон решенията на КПК могат да се обжалват пред съда.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков също видя политически мотив в действията срещу Гюров, който беше депутат и член на партията, преди да бъде избран за подуправител на БНБ. "(Делян) Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват.", написа Петков във фейсбук.

С последните промени в Конституцията, за които гласуваха и ГЕРБ, и ДПС, президентът има право да избира служебен министър-председател сред ограничен брой хора, които заемат висши държавни постове. В това число са и подуправителите на БНБ.

Кирил Петков каза още, че в петък от ПП-ДБ ще внесат в парламента правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. В 49-ото Народно събрание беше променен законът, но не беше сменен съставът на органа, защото нямаше разбирателство с ГЕРБ и ДПС как да стане това. Антикорупционната реформа е след условията на Европейската комисия за отпускане на следваш транс за България от Плана за възстановяване и устойчивост. "Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани, или да запазят контрола над тези бухалки", добави Петков.

Антикорупционната комисия принуди БНБ да отстрани временно Андрей Гюров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024