Антикорупционната комисия принуди БНБ да отстрани временно Андрей Гюров Снимка: © БНТ

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров е в несъвместимост да изпълнява задълженията си, е установила Комисията за противодействие на корупцията.

След решението на антикорупционната комисия Гюров излиза в неплатен отпуск, съобщават от БНБ. Той отговаря за направление "Емисионно".

Той ще бъде временно отстранен от работа "до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка," уточняват от централната банка.

Оттам не посочват за какъв вид несъвместимост става дума.

Самият Гюров реагира по-късно, като нарече решението на комисията незаконосъобразно и политически мотивирано и добави, че ще защити правата си по предвидения от закона ред.

През октомври миналата година от "Има такъв народ" настояваха Гюров да бъде уволнен от поста, на който беше избран през юли, защото не прекратил навреме членството си в ръководството на "Продължаваме промяната".

Гюров беше депутат от партията, преди да влезе в ръководството на БНБ.

През декември "Възраждане“ сезира Комисията за противодействие на корупцията и управителя на БНБ Димитър Радев заради предполагаем конфликт на интереси на бившия депутат.

Тогава депутатът Димо Дренчев твърдеше, че той в едновременно е в ръководството на "Продължаваме промяната" и подуправител на БНБ.

Самият Гюров месеци по-рано обясни, че казус няма и че е подал оставка от формацията, веднага след като е избран за подуправител на банката.

Гюров влезе в БНБ през юли 2023 г. Според справка в Търговския регистър по това време е имал участие едно търговско дружгество - "Йонтех Инженеринг" ООД - като съдружник, и в едно сдружение - "Голф-клуб Благоевград". Според документите ги е напуснал съответно през ноември 2023 и януари 2024 г. Законът казва, че управители и подуправители на централната банка не могат да бъдат хора, които участват в управителните или контролни органи в търговски дружества, както и не могат да бъдат съдружници в акционени дружества..

Като подуправител на БНБ след промените в Конституцията той е един от хората, които могат да бъдат посочени за служебен министър-председател от президента Румен Радев. Ако в 50-ото НС не бъде избрано редовно правителство, държавният глава ще трябва да назначи отново временен кабинет.

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024