Андрю Гарфийлд е от онези хора, при които нещата просто се случват от само себе си.

Възпитанието и произходът му по никакъв начин не предсказват живот в Холивуд. Актьорът, когото вероятно всички помнят с ролята на Спайдър-мен, е роден в семейството на англичанка и американец. Описват го като чувствително дете с интереси към театъра. По-големият му брат става лекар.

Кариерата му обаче започва по блестящ начин: пробивът му е в "The Social Network" през 2010, а веднага след това идва най-желаната роля в киновселената на Marvel.

Разочарованието му от нея го принуждава да се оттегли от скъпоплатения франчайз и да се захване с по-малки филмови проекти като ,,Silence’’ и ,,Hacksaw Ridge”.

През 2018 г. Гарфийлд печели награда "Томи" за участието си в бродуейската продукция на "Angels in America", с което привлича вниманието на Лин-Мануел Миранда, създателя на култовия мюзикъл "Хамилтън".

Двамата се срещат на обяд, а скоро след това Гарфийлд се съгласява да изиграе ролята на легендата на музикалния театър Джонатан Ларсън в "Tick, Tock... Boom!". Филмът излезе по кината на 12 ноември, а седмица по-късно ще е в Netflix.

"Искам да имам свободата да върша работата, която се усеща като израз на душата ми и служи на някаква по-велика цел", казва Андрю Гарфийлд в интервю за Bustle. Ролята на Ларсън му дава този стимул: "съпротива срещу силите на капитализма и материализма, които ни убиват".

Андрю Гарфийлд след Спайдър-мен: Да се бориш за правото си на личен живот - интервю

Героят му в "Tick, Tock... Boom!" е страдащ, неизвестен драматург, който въпреки всички спънки вижда себе си като "бъдещето на музикалния театър. Ларсън е преследван от усещането, че времето му изтича. Усещане, което се подчертава от пулсиращото тиктакане на заден план в различни моменти от филма.

Докато той се надбягва с времето, приятелите и колегите му започват да се заразяват с фатален вирус, който малцина разбират. Провокиран от случващото се, скоро Ларсън започва да пише сценарий за творци, които живеят и умират от реалната СПИН епидемия в Ню Йорк - "Rent".

Гарфийлд никога не е пял професионално преди ,,Tick, Tick… Boom!“. Но първия път, когато запява мелодията на една от най-трудните композиции в мюзикъла, Лин-Мануел Миранда е удивен.

Учителката по солфеж на Гарфийлд разказва пред изданието, че режисьорът е свалил обувката си и е замерил актьора с нея: "Как смееш да не си певец и да пееш толкова сложни тонове толкова лесно?".

"Нещата просто се случват, когато Анди е наоколо", потвърждава актрисата Елинор Мацура (The Walking Dead), която се познава с него още от театралното училище.

Един от големите страхове на Гарфийлд, свързан с кариерата му, е че успехът затруднява фокуса му върху изкуството. Мацура, която е била негова съквартирантка по време на избирането му за ролята на Питър Паркър, наблюдава развитието му от актьор до истинска филмова звезда. Тя казва, че поемането на ролята на Спайдър-мен е било огромно начинание за него. Издигането в публичното полезрение е благословия, но и проклятие. След Спайдър-мен той поставя граници.

Андрю Гарфийлд няма публичен Instagram, Twitter или Tik-Tok. Никога не се е поддавал на изкушението да печели популярност, като задоволява интереса на публиката към личното му пространство.

"За работата си съм окей с това, но иначе се боря за правото ми да имам личен живот, правото ми бъда обикновен, хаотичен, понякога тъжен, правото ми да бъркам, да губя, дори правото ми да бъда тъп, да бъда човек", казва той.

Гарфийлд е споделял за разочарованието си около рестартирането на сюжетните линии в Спайдър-мен филмите между 2012-2014. Британецът е искал да задълбае още повече митологията на героя, когото обича от детството си, така че да покаже как Питър се бори с героизма и алтруизма.

По негови думи обаче е трябвало да се правят "големи пари", филмите е трябвали да бъдат възможно най-апетитни за всеки зрител от масовата аудитория. Супергероят не може да бъде "объркан". Оттогава актьорът се оттегля от Спайдър-мен със становището, че окончателната редакция на героя се отразява зле на работата му.

Повратната точка от този период е срещата му с Ема Стоун, половинката му на снимачната площадка превърнала се в любов и извън нея. Публиката обожава химията им на екран, която показват и в истинския живот.

Андрю Гарфийлд - интервю - Ема Стоун

След раздялата му с Ема Стоун от 2015, Гарфилд поддържа в тайна любовния си живот. Свързван е с актрисите Сузи Абромейт, Айслинг Беа и Рита Ора, но никога не потвърждава коя е настоящата му половинка. Вижда предимствата на моногамността.

,,Ако си истински посветен в моногамна връзка, има нещо изключително красиво в жертването на други възможности. Правиш връзката свещена, с което се засилва радостта от нея и нейната специална уникалност.“

Феновете много искат Гарфилд да се появи в новия ,,Spider-Man: No Way Home‘‘ , заедно с наследника си Том Холанд, провокиран от необосновани онлайн слухове Гарфилд заявява ,,Без значение какво ви отговоря, проклет съм ако потвърдя, проклет съм ако отрека. Така, че просто трябва да изчакате и да видите.“

Следващият му проект е телевизионната адаптация на романа-бестселър "Under the Banner of Heaven“ от Джон Кракауер, в който Гарфилд ще играе мормонски детектив, разследващ убийство на млада майка. През 2022 г. предстои да излезе и минисериал по "Завръщане в Брайдсхед" с негово участие в една от главните роли.

Оттук насетне актьорът продължава да е верен на ценностите си.

"Наистина всичко е за живота и смъртта. Дали искаш да си като Рупърт Мърдок, - най-богатият човек в гробището, със съзнанието че е насилвал и плячкосвал Земята? Човек, който е направил света много по-грозно място? Или искаш да си беден и злочест като Джонатан Ларсън, който работи върху своето изкуство, чувства се свързан с душата си и опитва да достигне душите на другите чрез песен? Не е риторичен въпрос. Доста очевиден отговор е.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024