Напълно възможно е да има по над 3000 новозаразени с Covid-19 на ден през септември, каза доц. Ангел Кунчев в Нова Телевизия. “Колко точно ще са заразените зависи от много фактори като се започне от процента имунизирани, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи, и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим”, коментира той и допълни, че можем да очакваме и още по-тежки варианти.

Според доцент Кунчев страната вече е в началото на четвъртата вълна на Covid-19. “От седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но миналата седмица имаше ден с над 300 заразени, а предполагам, че тази седмица ще минем 500”, заяви той.

По темата за потенциални облекчения за ваксинираните при следващ локдаун Кунчев опита да бъде премерен в изказванията си, като заяви, че има логика това да се случи от медицинска гледна точка. “Те са много по-защитени от останалите. От социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки”. Той предположи, че новото управление на страната ще вземе това предвид при налагането на нови мерки.

“Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка. Ако обаче кривата е твърде стръмна и имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи”, предупреди Кунчев.

Той поясни още, че ваксините с две дози пазят тези, които са си я направили. Той цитира данни, че 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани. Въпреки това обаче възможността за заразяване с вируса не може да бъде изключена.

За трета доза на ваксините Кунчев смята, че това ще се случи тази есен. “Обаче трябва да стане с разрешение от Европейската агенция по лекарствата и промяна на кратката характеристика на ваксините”, поясни той. Според него ваксинациите с трета доза трябва да се случат с нови ваксини, които са съобразени с новите варианти на вируса. Той отбеляза също, че това е заложено в договороите на България с производителите на ваксините да се случи през следващите две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър