“Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да опазва собственото си здраве”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в “Здравей, България” тази сутрин. Той определи именно ваксинацията и спазването на мерките като двете оръжия, с които разполагаме срещу Covid-19.

“При достигане на средно ниво за цялата страна от над 300 заразени на 100 000 ще се наложи да има мерки, които разбира се трябва да са обвързани с икономически мерки за помощ за бизнеса”, заяви Кунчев. “Не може безкрайно да работим на база регионални мерки”.

По думите на Кунчев ситуацията е сериозна във Велико Търново, Търговище и Русе, заради което е организиран Оперативен щаб във Велико Търново. На него ще се представи анализ на ситуацията в трите области, както и предложения за действие.

Трябва да се спазват вече разпоредените мерки. Имаше предложение за отстъпки в обслужването на междуградските автобуси, така че да се намали натоварването в тях. Когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство има риск, дори когато носиш маска”, обясни Кунчев.

Главният инспектор беше категоричен, че обществото не е готово да приеме реалността и добави, че “каквото си надробим, това ще сърбаме”. Според него има очевидна намеса на политиката. “Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали то ще се направи е решение на политиците”, каза той.

Според него едва 20-30% от учителите в страната са ваксинирани. “Очевидно е, че това е недостатъчно и ни връща на въпроса, че има проблем, но има и решение. Казваме, че хората трябва да се ваксинират, но казват, че не искат, а ние сме медицински фашисти, че е много страшно и пише нещо в интернет, така че няма да се ваксинират. Казваме тогава мерки, които да спазват. Хората казват, че няма да ги спазват, защото са дискриминация и насилие над личността. Съответно резултатът е ясен”, каза Кунчев.

Ангел Кунчев определи новата вълна като тест за ефективността на ваксините. Той все пак наблегна, че в медицината няма препарат, който да е 100% ефективен, особено при ваксините. “При COVID ваксината ефективността стига до 92%, което е напълно достатъчно”, допълни той. Миналата седмица 93.8% от новите случаи с Covid са на неимунизирани, допълни той.

Кунчев обяви тезите, че има за цел да плаши хората за безоснователни. “Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна централа, докато властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва такъв здравен инспектор, нека си го назначи, властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са,” беше категоричен той.

Той разкритикува остро безотговорното отношение на някои служители в социални домове и обяви, че шест от последните взривове на заразата в Бургаска област са били именно в такива. “Докога ще търпим персоналът, който имал възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразяват хората в старческите домове?”

Ангел Кунчев приветства идеята на хранителна верига да дава ваучери за храна срещу ваксина. “Няма нищо лошо в допълнителната мотивация, а подобни практики има в целия свят”, отбеляза той.

За новата вълна на Covid-19 Кунчев прогнозира, че тя ще има повече заразени, но с по-леко протичане на болестта. “Откъм бройка заразени няма да е лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август, а за цялата страна в рамките на септември”, обясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България