Ангел Кунчев: Едва 20-30% от учителите са ваксинирани

“Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да опазва собственото си здраве”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в “Здравей, България” тази сутрин. Той определи именно ваксинацията и спазването на мерките като двете оръжия, с които разполагаме срещу Covid-19.

“При достигане на средно ниво за цялата страна от над 300 заразени на 100 000 ще се наложи да има мерки, които разбира се трябва да са обвързани с икономически мерки за помощ за бизнеса”, заяви Кунчев. “Не може безкрайно да работим на база регионални мерки”.

По думите на Кунчев ситуацията е сериозна във Велико Търново, Търговище и Русе, заради което е организиран Оперативен щаб във Велико Търново. На него ще се представи анализ на ситуацията в трите области, както и предложения за действие.

Трябва да се спазват вече разпоредените мерки. Имаше предложение за отстъпки в обслужването на междуградските автобуси, така че да се намали натоварването в тях. Когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство има риск, дори когато носиш маска”, обясни Кунчев.

Главният инспектор беше категоричен, че обществото не е готово да приеме реалността и добави, че “каквото си надробим, това ще сърбаме”. Според него има очевидна намеса на политиката. “Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали то ще се направи е решение на политиците”, каза той.

Според него едва 20-30% от учителите в страната са ваксинирани. “Очевидно е, че това е недостатъчно и ни връща на въпроса, че има проблем, но има и решение. Казваме, че хората трябва да се ваксинират, но казват, че не искат, а ние сме медицински фашисти, че е много страшно и пише нещо в интернет, така че няма да се ваксинират. Казваме тогава мерки, които да спазват. Хората казват, че няма да ги спазват, защото са дискриминация и насилие над личността. Съответно резултатът е ясен”, каза Кунчев.

Ангел Кунчев определи новата вълна като тест за ефективността на ваксините. Той все пак наблегна, че в медицината няма препарат, който да е 100% ефективен, особено при ваксините. “При COVID ваксината ефективността стига до 92%, което е напълно достатъчно”, допълни той. Миналата седмица 93.8% от новите случаи с Covid са на неимунизирани, допълни той.

Кунчев обяви тезите, че има за цел да плаши хората за безоснователни. “Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна централа, докато властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва такъв здравен инспектор, нека си го назначи, властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са,” беше категоричен той.

Той разкритикува остро безотговорното отношение на някои служители в социални домове и обяви, че шест от последните взривове на заразата в Бургаска област са били именно в такива. “Докога ще търпим персоналът, който имал възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразяват хората в старческите домове?”

Ангел Кунчев приветства идеята на хранителна верига да дава ваучери за храна срещу ваксина. “Няма нищо лошо в допълнителната мотивация, а подобни практики има в целия свят”, отбеляза той.

За новата вълна на Covid-19 Кунчев прогнозира, че тя ще има повече заразени, но с по-леко протичане на болестта. “Откъм бройка заразени няма да е лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август, а за цялата страна в рамките на септември”, обясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обяви фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023