Министерството на здравеопазването вече започна да води статистика какъв процент от заболелите с Covid-19, новоприетите в болница и починалите от коронавирус са ваксинирани. Четири от починалите 40 души през изминалото денонощие са били имунизирани.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че става въпрос за възрастни хора с придружаващи заболявания и тези цифри не променят факта, че препаратите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта. 

„Няма пробив при ваксините при наличие на средно 2-3% починали ваксинирани. Говорим за възрастни хора с множество придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено. Безспорно процентът на починалите имунизирани е много нисък, имаме дори дни без подобни случаи“, обясни Кунчев пред bTV.

"Имаме сигурни данни, че ваксините работят. Никой не е казал, че са 100% ефективни, но това, което целим с тях, е да няма тежки и смъртни случаи", добави той.

Обобщени данни от 1 март досега показват, че едва 0,77% от починалите в резултат от коронавирус са били ваксинирани. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Нова ТВ.

78 от починалите през този период 10 173 души са били имунизирани. Средно 90-97% от новозаразените не са ваксинирани, заяви тя.

За изминалото денонощие 57 от новите 496 инфекции са на ваксинирани хора – или 11,5%. Новопостъпилите пациенти с Covid в болници са 165, като 14 от тях са имунизирани (8,48%). В лечебни заведения се намират 5078 пациенти, а 419 от тях са в интензивни отделения.

Общо 1 309 135 български граждани са напълно имунизирани - около 18,7%.

"Висока е заболеваемостта при възрастните. Те се заразяват, те боледуват, те са в болници. Ваксините предпазват от смърт", каза проф. Кожухарова.

Тя потвърди, че броят на починалите деца от коронавирус от началото на пандемията у нас през март 2020 г. е 12. От тях 10 са с придружаващи заболявания, едно е без, а за едно няма данни. "За щастие, този вирус не засяга тежко децата. Тези данни обаче потвърждават, че децата трябва да бъдат ваксинирани", твърди епидемиологът.

Относно третата доза – доц. Ангел Кунчев заяви, че не е нужно всички ваксинирани да си я поставят. „Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита за една, дори може за две и повече години“, каза той.

Според него хората, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си поставят трета доза. „Но България има проблем с първата и втората, нека после да мислим за третата доза“, добави здравният инспектор.

Той коментира, че засега България е с 300 заболели на 100 хиляди души за две седмици и не се налага масов локдаун. Мерки ще се вземат при преминаване на прага от 500 на 100 хиляди заболеваемост.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията