Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани са възрастни хора с много придружаващи заболявания

Министерството на здравеопазването вече започна да води статистика какъв процент от заболелите с Covid-19, новоприетите в болница и починалите от коронавирус са ваксинирани. Четири от починалите 40 души през изминалото денонощие са били имунизирани.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че става въпрос за възрастни хора с придружаващи заболявания и тези цифри не променят факта, че препаратите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.

„Няма пробив при ваксините при наличие на средно 2-3% починали ваксинирани. Говорим за възрастни хора с множество придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено. Безспорно процентът на починалите имунизирани е много нисък, имаме дори дни без подобни случаи“, обясни Кунчев пред bTV.

"Имаме сигурни данни, че ваксините работят. Никой не е казал, че са 100% ефективни, но това, което целим с тях, е да няма тежки и смъртни случаи", добави той.

Обобщени данни от 1 март досега показват, че едва 0,77% от починалите в резултат от коронавирус са били ваксинирани. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Нова ТВ.

78 от починалите през този период 10 173 души са били имунизирани. Средно 90-97% от новозаразените не са ваксинирани, заяви тя.

За изминалото денонощие 57 от новите 496 инфекции са на ваксинирани хора – или 11,5%. Новопостъпилите пациенти с Covid в болници са 165, като 14 от тях са имунизирани (8,48%). В лечебни заведения се намират 5078 пациенти, а 419 от тях са в интензивни отделения.

Общо 1 309 135 български граждани са напълно имунизирани - около 18,7%.

"Висока е заболеваемостта при възрастните. Те се заразяват, те боледуват, те са в болници. Ваксините предпазват от смърт", каза проф. Кожухарова.

Тя потвърди, че броят на починалите деца от коронавирус от началото на пандемията у нас през март 2020 г. е 12. От тях 10 са с придружаващи заболявания, едно е без, а за едно няма данни. "За щастие, този вирус не засяга тежко децата. Тези данни обаче потвърждават, че децата трябва да бъдат ваксинирани", твърди епидемиологът.

Относно третата доза – доц. Ангел Кунчев заяви, че не е нужно всички ваксинирани да си я поставят. „Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита за една, дори може за две и повече години“, каза той.

Според него хората, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си поставят трета доза. „Но България има проблем с първата и втората, нека после да мислим за третата доза“, добави здравният инспектор.

Той коментира, че засега България е с 300 заболели на 100 хиляди души за две седмици и не се налага масов локдаун. Мерки ще се вземат при преминаване на прага от 500 на 100 хиляди заболеваемост.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023