Снимка: © Getty Images

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ще поиска по-сериозен контрол на противоепидемичните мерки в училищата. 

Кунчев разкритикува ръководството на МОН, че хигиенните мерки в училищата след началото на учебната година имат "по-скоро пожелателен характер". 

"Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се спазва, което е неприемливо. Според мен е време тези мерки да станат задължителни - включително носенето на маски от всички деца над началния курс и от всички учители", каза Кунчев. 

Той призова и да се прекрати смесването на деца от различни паралелки, защото ефектът от спазването на предпазни мерки в отделните класове се обезсмисля. 

Кунчев посочи, че в цяла Централна и Източна Европа се вижда повишаване на заболеваемостта от Covid-19. В Сърбия новите случаи са стигнали до ниво от 1370 на 100 000 от населението, което е над три пъти повече от отчетените положителни тестове в България. 

Ангел Кунчев призова да не се чакат още по-строги мерки, защото "начинът да излезем от този затворен кръг е да постигнем високо имунизационно ниво".

"Само 2 страни в ЕС са с под 50% имунизация - България и Румъния. Срамно е това и трябва да направим всичко възможно да го преодолеем", каза той. 

"И Израел, и Дания, и Великобритания, и Португалия, които минаха през много висока последна вълна, почти "изконсумираха" броя на хората, които може да се разболеят. Последната вълна при тях е вълна на неимунизираните - същото се случва и при нас. Едва 13-14% от новите положителни случаи са ваксинирани, при хоспитализираните - само 5-6% са ваксинирани пациенти, а при починалите този дял пада под 1%. 

Ваксините работят, това е начинът да се отървем от заболяването и ние не го ползваме. Ясно е, че ще продължим да плащаме цената. Когато други страни като Дания, Норвегия и Португалия могат да гарантират, че вече нямат проблем с този щам на вируса, ние не можем да го направим", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19