Снимка: © Getty Images

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ще поиска по-сериозен контрол на противоепидемичните мерки в училищата.

Кунчев разкритикува ръководството на МОН, че хигиенните мерки в училищата след началото на учебната година имат "по-скоро пожелателен характер".

"Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се спазва, което е неприемливо. Според мен е време тези мерки да станат задължителни - включително носенето на маски от всички деца над началния курс и от всички учители", каза Кунчев.

Той призова и да се прекрати смесването на деца от различни паралелки, защото ефектът от спазването на предпазни мерки в отделните класове се обезсмисля.

Кунчев посочи, че в цяла Централна и Източна Европа се вижда повишаване на заболеваемостта от Covid-19. В Сърбия новите случаи са стигнали до ниво от 1370 на 100 000 от населението, което е над три пъти повече от отчетените положителни тестове в България.

Ангел Кунчев призова да не се чакат още по-строги мерки, защото "начинът да излезем от този затворен кръг е да постигнем високо имунизационно ниво".

"Само 2 страни в ЕС са с под 50% имунизация - България и Румъния. Срамно е това и трябва да направим всичко възможно да го преодолеем", каза той.

"И Израел, и Дания, и Великобритания, и Португалия, които минаха през много висока последна вълна, почти "изконсумираха" броя на хората, които може да се разболеят. Последната вълна при тях е вълна на неимунизираните - същото се случва и при нас. Едва 13-14% от новите положителни случаи са ваксинирани, при хоспитализираните - само 5-6% са ваксинирани пациенти, а при починалите този дял пада под 1%.

Ваксините работят, това е начинът да се отървем от заболяването и ние не го ползваме. Ясно е, че ще продължим да плащаме цената. Когато други страни като Дания, Норвегия и Португалия могат да гарантират, че вече нямат проблем с този щам на вируса, ние не можем да го направим", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена