Тенденцията за спад на случаите на Covid-19 в България спря, а оттук нататък се очаква повишаване – това е прогнозата на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"България продължава да е част от зоните в Европа с най-ниска заболеваемост. През последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете и обръщане на тренда. Засега е в по-малки размери и смятам, че до края на юли ще е сравнително спокойна обстановката с леко повишаване на броя на случаите, след което – през август, вероятно ще видим ускорението, на което сме свидетели сега в някои страни", каза той на брифинг в сряда.

България е една от страните и с най-ниско разпространение на индийския вариант „Делта“ на коронавируса - под 30%. Във Франция цифрата е 68%, в Германия - 74%, а в САЩ – 93 на сто.

Според данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) – 14-дневната заболеваемост у нас е 13,39 заразени на 100 хиляди души, което е сравнително ниско число на фона на страни като Португалия, Нидерландия, Кипър, Гърция, Дания, Белгия и други.

През последното денонощие случаите на Covid у нас са 145, което е под процент от направените 15 953 теста. Напълно имунизираните български граждани са 881 214 – или около 12,5% от населението.

„Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора. Много държави вече взеха такова решение”, каза Ангел Кунчев. "Ако някой откаже, практиките са различни. В Русия, например, тези хора директно излизат в неплатен отпуск, другаде им казват, че при такива условия не могат да работят с пациенти и това се отразява на заплащането им". Той все пак каза, че ваксинациите засега остават напълно доброволни.

Според него стимулите и задължителното ваксиниране трябва да се обсъдят в парламента и в Министерски съвет, защото България може да се справи с евентуална следваща вълна само със силна имунизационна кампания.

"Въпрос е на преценка и на специалистите, и на ръководството на МЗ, търсим баланса, за да осигурим максимална защита на общественото здраве с минимални отрицателни ефекти", добави той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети