Ангел Кунчев: Засега няма нужда от нов локдаун

Засега няма нужда от по-сериозни противоепидемични мерки на национално ниво, въпреки по-високия брой на заразени с Covid-19. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него локдаун ще се наложи едва след като в цялата страна има по-сериозна заболеваемост от над 500 на 100 000 души население. Прогнозата му е, че максимумът на заболеваемостта ще бъде достигнат през следващия месец.

Кунчев не изключва възможност за налагане на локални мерки в областите, в които броят на заболелите е по-висок. Затягане на мерките може да има там където заболеваемостта е над 2 или 2.5 пъти по-голяма от средната за страната.

“Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите”, коментира той. Според него причината за по-високото разпространение на вируса не е началото на учебната година, а неспазването на мерките.

Случаите на починали хора, които са ваксинирани според Кунчев не са причина да се говори за пробив във ваксините. “Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт", обясни главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев каза, че има сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация, които ще бъдат проверявани. Тези нарушения обаче са трудни за доказване. Той допълни, че за здрави хора на средна възраст трета доза от ваксините е излишна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022