Ангел Кунчев: Засега няма нужда от нов локдаун

Засега няма нужда от по-сериозни противоепидемични мерки на национално ниво, въпреки по-високия брой на заразени с Covid-19. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него локдаун ще се наложи едва след като в цялата страна има по-сериозна заболеваемост от над 500 на 100 000 души население. Прогнозата му е, че максимумът на заболеваемостта ще бъде достигнат през следващия месец.

Кунчев не изключва възможност за налагане на локални мерки в областите, в които броят на заболелите е по-висок. Затягане на мерките може да има там където заболеваемостта е над 2 или 2.5 пъти по-голяма от средната за страната.

“Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите”, коментира той. Според него причината за по-високото разпространение на вируса не е началото на учебната година, а неспазването на мерките.

Случаите на починали хора, които са ваксинирани според Кунчев не са причина да се говори за пробив във ваксините. “Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт", обясни главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев каза, че има сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация, които ще бъдат проверявани. Тези нарушения обаче са трудни за доказване. Той допълни, че за здрави хора на средна възраст трета доза от ваксините е излишна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024