Снимка: © БНТ

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на началника на сектор “Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов. То е за участие в организирана престъпна група заедно с повече от 10 души, която била ръководена от Васил Божков, каза прокурор Валентина Маджарова.

По решение на наблюдаващия прокурор - Папалезов е пуснат на свобода срещу подписка. Той заяви, че не познава намиращия се в Дубай бизнесмен и определи обвинението като „безумие“.

От държавното обвинение не съобщават кои са останалите членове на престъпната група и с какво точно са нарушили закона.

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам“, каза Папалезов за Божков на излизане от прокуратурата, цитиран от bTV. „Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора“.

„Постановлението е кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в нея участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни адвокатът на Папалезов – Стефан Карайотов.

В началото на месеца прокуратурата нахлу в офиса на Папалезов в МВР, както и в дома му. Разследващите намериха монети и други предмети, които определиха като древно културно наследство. Оказа се обаче, че част от артефактите, открити в кабинета на полицая, са сувенирни монети.

Как прокуратурата представи монети с надпис "Bankia" и профил на Борисов за древно културно наследство

Петър Петров прави реплики на древни монети от близо 30 години и твърди пред bTV, че част от иззетите от Спецпрокуратурата екземпляри са изковани в неговото ателие - а не са културно-исторически ценности. 

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви в понеделник, че според предявеното обвинение и според доказателната съвкупност – ръководителят на организираната престъпна група е Васил Божков. „Не е прецедент Специализираната прокуратура и може би други прокуратура да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители и не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път“, добави тя.

Ангел Папалезов е бил член на екипа, който води проверката по сигнала за злоупотреби със СРС срещу политици по време на предизборната кампания преди 4 април. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели

"Булсатком": Трансформацията неизбежна

"Възможността да вземеш нещо толкова счупено и да го направиш отново шлифован диамант не се появява всеки ден"