Ангел Папалезов е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от Божков - заяви, че не го познава Снимка: © БНТ

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на началника на сектор “Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов. То е за участие в организирана престъпна група заедно с повече от 10 души, която била ръководена от Васил Божков, каза прокурор Валентина Маджарова.

По решение на наблюдаващия прокурор - Папалезов е пуснат на свобода срещу подписка. Той заяви, че не познава намиращия се в Дубай бизнесмен и определи обвинението като „безумие“.

От държавното обвинение не съобщават кои са останалите членове на престъпната група и с какво точно са нарушили закона.

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам“, каза Папалезов за Божков на излизане от прокуратурата, цитиран от bTV. „Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора“.

„Постановлението е кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в нея участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни адвокатът на Папалезов – Стефан Карайотов.

В началото на месеца прокуратурата нахлу в офиса на Папалезов в МВР, както и в дома му. Разследващите намериха монети и други предмети, които определиха като древно културно наследство. Оказа се обаче, че част от артефактите, открити в кабинета на полицая, са сувенирни монети.

Как прокуратурата представи монети с надпис "Bankia" и профил на Борисов за древно културно наследство

Петър Петров прави реплики на древни монети от близо 30 години и твърди пред bTV, че част от иззетите от Спецпрокуратурата екземпляри са изковани в неговото ателие - а не са културно-исторически ценности.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви в понеделник, че според предявеното обвинение и според доказателната съвкупност – ръководителят на организираната престъпна група е Васил Божков. „Не е прецедент Специализираната прокуратура и може би други прокуратура да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители и не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път“, добави тя.

Ангел Папалезов е бил член на екипа, който води проверката по сигнала за злоупотреби със СРС срещу политици по време на предизборната кампания преди 4 април.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024
Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024