Снимка: © Unsplash

Провеждат се разговори за мерки, които да премахнат частично или напълно карантината, засягаща българските граждани, които посещават Гърция. Очаква се в рамките на тази седмица гръцкото правителство да обяви всички планове за сезона. Между министерствата на двете държавни, отговорни за туризма, предстои да се договори обща рамка за улесняване на гражданите, които пътуват на море през лятото.

Днес министърката на туризма Николина Ангелкова каза, че ако българи решат да посещават Турция или Гърция към този момент, при завръщането си те ще трябва да прекарат 14-дневна карантина.

Междувременно Министерството на външните работи излезе с официална съобщение на сайта си, гласящо:

"Важно! Публикациите във Фейсбук относно подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване без карантина не отговарят на истината."

Гръцкото правителство вече предложи Туристите в Гърция това лято ще се допускат само със здравен сертификат , който включва наличието на здравен сертификат от всички чужденци, преминаващи границата - той трябва да доказва, че те не са носители на коронавирус и да е бил издаден в последните 72 часа. Не е ясно обаче какво точно трябва да съдържа той - PCR тест или бърз тест например.

Чужди граждани ще бъдат допускани континенталната част на южната ни съседка от 19 май, а къпането в морето вече е позволено.  Официално летният туристически сезон започва от 1 юли, когато ще бъдат отворени сезонните обекти за настаняване.

В България плажовете ще бъдат отворени за посещение от 1 юни.

Това съобщи министър Ангелкова пред репортери в Народното събрание. Това е и срокът, до който мобилното приложение, показващо заетостта на шезлонгите и чадърите, трябва да започне да функционира. 

Отварянето на границата за чужденци и изискванията, които ще бъдат отправени към тях, за да влязат на територията на държавата, ще бъдат координирани с Министерството на външните работи и това на здравеопазването.

Едно от решенията, взети засега е, че те ще трябва да предоставят декларация, която да казва, че са здрави и че ако се разболеят по време на престоя си в България, те, техният застраховател или здравна каса ще покрият сумите, нужни за лечението им. От това излиза, че чужденците ще влизат в България срещу декларация, а българите, които се връщат от Гърция ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. 

"Със сигурност цените на шезлонгите и чадърите ще са поне наполовина. Това е заложено в закона. Надяваме се, че ще има още по-големи намаления. Възможно да има дори напълно безплатни услуги. Почти всички концесионери са съгласни с това. Ще обявим по-точни цифри след като разговаряме с тях", посочи още Ангелкова.

Преди месец туристическият бранш говореше за безплатни услуги, но само ако държавата опрости част от концесионните такси. 

"Бизнесът ще може до 100% да не плаща концесионната такса или наема, но само и единствено ако предложат безплатни плажни принадлежности", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на 7 май, след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството е предложило промени в две посоки – едните са свързани със Закона за туризма, а другите – със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 

Тези от стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50% на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50%, каза министър Ангелкова и добави, че се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Министърът поясни също, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания. 

Преди седмица - на 5 май, на заседание на Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени Патриоти, беше обявено, че ще се издават ваучери за почивка на всички български семейства, които нямат задължения и са платили социалните си осигуровки. Валери Симеонов обяви решенията на коалиционните партньори, като уточни, че все още не е ясно на каква стойност да са тези ваучери, но за сметка на това в началото на сезона, те  ще се предоставят на туристически агенции и туроператори. Такива ваучери ще има и за учениците за екскурзии и зелени училища.

"Решено е чадърите и шезлонгите да са безплатни, като това ще се поема от държавата", каза тогава Симеонов.

Междувременно в момента текат процедури по отдаване на концесии на много плажове - от Варна "Буните" до Царево, Созопол и Несебър. Пълният списък може да се види на сайта на Министерство на туризма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът