Туристите в Гърция това лято ще се допускат само със здравен сертификат Снимка: © getty images

Здравен сертификат, издаден най-много 72 часа преди влизането в страната - това е условието, което туристите ще трябва да покрият, за да посетят Гърция през това лято.

Това бе обявено в издадените вчера здравни протоколи от министъра на туризма Хари Теохарис. Все още обаче съществуват много въпросителни, като не е посочено точно какво трябва да съдържа този сертификат.

Чужденци ще бъдат допускани в континенталната част на южната ни съседка от 19 май, а къпането в морето вече е позволено. Все още обаче са затворени организираните плажове.

Официално летният туристически сезон започва от 1 юли, когато ще бъдат отворени сезонните обекти за настаняване. Хотелите с целогодишен режим на работа ще заработят месец по-рано. Във всяка туристическа зона ще има по един хотел, нает от Министерството на туризма, който ще служи за карантина на чуждестранни посетители с положителна проба на Covid-19. Във всяко място за настаняване ще бъде наличен медик, който да определи дали има нужда от тест при проява на симптоми на даден турист.

Самите хотели няма да отварят ресторантите си, като посетителите им ще могат да си закупуват храна през руумс сървис и онлайн меню.

На самия плаж също има въведени мерки - шезлонгите ще имат покритие за еднократна употреба за всеки, който ги използва, а между тях задължително ще трябва да бъде поддържано разстояние от два метра.

Тепърва обаче издадените здравни протоколи ще трябва да бъдат обсъдени с туристическия бранш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023