Снимка: © Булевард България

Ден след рекордното ниво на потвърдени нови случаи на Covid-19 в България, здравният министър Костадин Ангелов заговори с оптимистичен тон за епидемичната ситуация в страната. 

"259 561 е броят на излекуваните. Отчитаме от разговори с експерти, че приблизително такъв е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно заболяването. Те заедно с ваксинираните лица правят близо 1 милион души, което ни дава възможност да вземем решенията, свързани с (разхлабването) на мерките", каза той. 

Не стана ясно как са направени изчисленията за общия брой на българите, които до момента са се срещали с вируса, без да го разберат - масово тестване на населението за антитела не е правено до този момент, ако се изключат няколко изследвания по професионални групи. 

На въпрос как е изчислена тази сума, Ангелов отговори: "Това е най-ниското число, което казват експертите за хората със скрита заболяемост, дори има твърдение за 500 хиляди заразени и излекувани". 

Според Ангелов - най-големият проблем в момента не е претоварването на националната здравна система и опасността от заразяване на големи групи от неимунизирани хора в рисковите групи, а "най-големият натиск е върху психиката на хората". 

"Най-големият натиск в момента е върху психиката на хората. Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравене със страховете на всички българи. Моля, нека всеки един български гражданин да бъде спокоен. Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакция на тази криза, подготвена е, нямаме абсолютно никакви притеснения", каза той.

В същото време - лекари от "Спешна помощ" призоваха здравните власти да не разхлабват повече мерките за безопасност, защото претоварването на болниците и спешните екипи е много сериозно. Ангелов потвърди, че в София, Бургас, Варна и Шумен има "най-голям натиск", но заяви, че "лечебните заведения се справят и издържат на ситуацията, каквато е в момента". 

Към 1 април 2021 г. над 10 000 души с Covid-19 са хоспитализирани, броят на хорат в интензивни отделения е 772. Смъртните случаи стигнаха 13 197, като за последното денонощие се увеличават със 129. 

Смъртността в България поставя нов 5-годишен рекорд през март 2021

България вече е на трето място в Европа по увеличение на смъртните случаи в последните 2 седмици и на първо място сред страните от Балканския полустров. 

74% от болничните легла за неусложнени ковид-пациенти са заети, 71% от интензивно болни хора - също. Има възможност за увеличаване на броя на леглата там, където се налага, без това да компрометира медицинските грижи за всички останали пациенти, твърди Ангелов. Той признава, че е имало "известни затруднения в някои области, които вече са преодоляни". 

"Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят. Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой ваксинирани българи. Числата за последната седмица са средно около 15 000 ваксинирани на ден. Очакваме то да се увеличи с пристигането на допълнителни дози от най-предпочитания към настоящия момент вид ваксина - на основата на иРНК", каза Ангелов. 

Той разкритикува хората, които отказват да се ваксинират с AstraZeneca, като обяви, че "ние сме може би единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отказват тя да бъде приложена, защото не е избраната от тях. Има държави, в които няма никакви ваксини и които работят с всички налични в момента ваксини". 

Всъщност със същия проблем се сблъскват и властите в страни като Германия още от преди няколко седмици заради противоречивите данни за страничните ефекти от ваксината на британско-шведския производител. Колебанията на хората да се ваксинират се задълбочиха след едноседмичното прекратяване на всички имунизации с AZ  заради един смъртен случай в България - решение, което беше взето по разпореждане на Бойко Борисов.  

""Какво се случи с AZ. България реши тази ваксина да се прилага на лица над 18 г. Другите държави взеха решения, че тя ще се прилага на лица до 55 г. и нищо повече. Стъпвахме на данните от науката. Това направихме тогава, това правим и сега. Сега същите държави казват, че ще се прилага само на лица над 60 години. Защо? Няма отговори. Ситуацията е изменчива с часове. Факти излизат постоянно. В момента хората са наплашени от ваксините на AstraZeneca. Аз няма да ставам дистрибутор, нито ще защитавам AstraZeneca. Аз смятам, че всяка от фирмите дължи отговори. Те трябва да дадат брифинг и да отговорят на много въпроси. Но във Великобритания цялата ваксинационна програма е основана на тази ваксини. Е, ваксината там друга ли е? Хората там други ли са, щом не получават такива усложнения? Има ли нещо между редовете, което не казваме на висок глас?", каза Ангелов.


МЗ: Найлоновите пушални пред заведенията не може да работят от 1 април

"Нека Борисов да слезе от джипа и да се качи на една линейка с мен"

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?