Ангелов срещу Ангелов: Чел ли е министърът собствените си заповеди

„В момента само картотекирани спортисти могат да тренират. Много деца не могат да ходят да спортуват, а за един спортист това е много сериозна травма“. Това са думи на здравния министър Костадин Ангелов, направени 12 дни след като издаде заповед за отваряне на фитнеси, спортни зали и клубове, както и плувни басейни.

В интервю за bTV той коментира разхлабването на мерките срещу Covid и каза, че „да забраниш на един спортист да тренира, е все едно му нанасяш травма“. „Ние правим това, много е тежко. После ще говорим защо България няма шампиони в спорта. Ние сме причината, защото го ограничаваме“.

Заповедта му от 1 април обаче гласи, че не само картотекирани спортисти могат да тренират на закрито, а всеки желаещ. Само преди няколко дни той издаде документ, в който пише: „От 1 април се допускат посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.“. Оттогава насам няма изменения.

Ангелов, който забрави за собствената си заповед, отбеляза, че 37,3% от учениците ходят на училище. От днес бяха възобновени присъствените занятия на децата от 1-и до 4-и клас, както и на тези от 7-и, 8-и и 10-и клас - те ще са в класните стаи в продължение на две седмици, а след това ще преминат към онлайн обучение, за да се задейства ротационният принцип с останалите класове от прогимназиален и гимназиален етап.

„До края на месеца няма да сме разхлабили всички мерки. Караме по приоритети - образование, спорт, култура, здравеопазване. В образованието имаме 37,3% - около 40 на сто – ученици, които ходят на училище. В културата имаме театрите, които работят на 30% капацитет. Това, което може да бъде подобрено, ако тенденцията на спад на заболеваемостта се запази трайна, е да се увеличи публиката до 50%“, каза Ангелов.

„Днес имах среща с организатори на събития и конференции. Всички искат да отворим всичко. Трябва да го направим обаче с разум“, добави здравният министър.

Въпреки това обаче - в най-новата му заповед е разписано, че нощните заведения ще отворят от 29 април.

„Продължаваме да следим всички числа и ще вземем решения, които ще бъдат отразени в заповедта. Тенденцията на спад на заболеваемостта е трайна“, аргументира се Ангелов за отварянето на баровете и дискотеките.

„Броят на хората в лечебни заведения няма да намалее веднага, а след седмици. Обърнахме тренда. Допреди няколко дни броят на излекуваните беше по-малък от потвърдените случаи, сега вече е обратно. Пътят е правилен“, смята той.

По думите му – вече падаме с няколко места по заболеваемост сред страните от ЕС. Ангелов обяви, че България се справяла по-добре от други държави по отношение „и на мерки, и на контрол над пандемията“. Даде пример с Гърция, която има над 295 хил. случая на Covid от началото на пандемията и близо 8900 жертви. В момента страната е в нов пик на заразата.

За сравнение – България, която има с около 3 млн. по-малко население, е регистрирала над 371 хиляди случая на коронавирус и 14 418 жертви. От началото на годината броят на починалите с доказан Covid е много висок почти всеки ден. Пациентите с Covid, лекуващи се в българските болници, са 10 382. В интензивни отделения се намират 797 от тях.


България може да спре напълно ваксинацията с AstraZeneca при хора под 60 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024