Снимка: © Getty Images

България е получила писмо от португалското председателство на ЕС, с което се настоява за общ европейски подход - ваксината на AstraZeneca/Oxford да не се поставя при хора под 60-годишна възраст.

Здравният министър Костадин Ангелов се допитва до експертните съвети в страната и ще вземе окончателно решение дали да преустанови употребата на препарата в тази възрастова група, съгласно "спешното становище" на кардиолозите, специалистите по инфекциозни болести и др.

Становището трябва да се даде тази седмица, обяви Ангелов на брифинг пред журналисти. "Няма да изложим на риск живота и здравето на нито един гражданин", добави той.

В момента ваксината на AZ не се поставя само на жени под 60 години, при които има повишени рискови фактори от развитие на тромбози. Именно два вида редки тромбози са причината, поради която бяха наложени тези ограничения. Европейският регулатор ЕМА откри връзка между тях и имунизацията с AstraZeneca, но съобщава, че ползите от ваксината надвишаван рисковете.

„Има няколко важни въпроса - какво да направим с хората, които имат първа доза на AstraZeneca, и какво да препоръчаме на хората, които желаят да си я поставят задължително като втора игла, в случай че я спрем? На тези, на които е поставена, ще дадем ясен отговор какво да направят с втората инжекция – дали да е иРНК ваксина (Pfizer или Moderna), дали да е на Janssen, която също е векторна. Категоричен отговор засега няма, разполагаме с още малко време да го дадем“, каза Ангелов. Добави, че според него смесването на различни видове ваксини не е най-добрият вариант, защото още няма доказателства доколко ефективен е подобен метод.

"Ваксините на AstraZeneca вече не са предпочитани, употребата им спадна до символични проценти в цялата страна.  Ако няма интерес към ваксините, ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в „БулБио“ и РЗИ-тата", добави здравният министър.

Ангелов заяви, че избор на вид ваксини ще има в началото на май, когато започнат да постъпват по-големи количества от препарата на Pfizer/BioNTech. Той обясни причините защо хора, получаващи sms-и да се явят във ваксинационните центрове след записан час за имунизация остават неприятно изненадани, виждайки затворени пунктове. 

„Лекарите, които поставят ваксините, виждат, че пациентите са отбелязали иРНК препарати като предпочитани. Ако видят, че нямат достатъчно от тях, затварят ваксинационния център. Pfizer/BioNTech и Moderna все още са ограничени, защото се използват при хора от първа, втора, трета и малко от четвърта фаза. Това са тези хора, които в началото отказваха имунизация“, обясни здравният министър.


Акад. Богдан Петрунов: Неправилно е AstraZeneca да се смесва с Pfizer или Moderna


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички