Снимка: © Getty Images

България е получила писмо от португалското председателство на ЕС, с което се настоява за общ европейски подход - ваксината на AstraZeneca/Oxford да не се поставя при хора под 60-годишна възраст.

Здравният министър Костадин Ангелов се допитва до експертните съвети в страната и ще вземе окончателно решение дали да преустанови употребата на препарата в тази възрастова група, съгласно "спешното становище" на кардиолозите, специалистите по инфекциозни болести и др.

Становището трябва да се даде тази седмица, обяви Ангелов на брифинг пред журналисти. "Няма да изложим на риск живота и здравето на нито един гражданин", добави той.

В момента ваксината на AZ не се поставя само на жени под 60 години, при които има повишени рискови фактори от развитие на тромбози. Именно два вида редки тромбози са причината, поради която бяха наложени тези ограничения. Европейският регулатор ЕМА откри връзка между тях и имунизацията с AstraZeneca, но съобщава, че ползите от ваксината надвишаван рисковете.

„Има няколко важни въпроса - какво да направим с хората, които имат първа доза на AstraZeneca, и какво да препоръчаме на хората, които желаят да си я поставят задължително като втора игла, в случай че я спрем? На тези, на които е поставена, ще дадем ясен отговор какво да направят с втората инжекция – дали да е иРНК ваксина (Pfizer или Moderna), дали да е на Janssen, която също е векторна. Категоричен отговор засега няма, разполагаме с още малко време да го дадем“, каза Ангелов. Добави, че според него смесването на различни видове ваксини не е най-добрият вариант, защото още няма доказателства доколко ефективен е подобен метод.

"Ваксините на AstraZeneca вече не са предпочитани, употребата им спадна до символични проценти в цялата страна. Ако няма интерес към ваксините, ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в „БулБио“ и РЗИ-тата", добави здравният министър.

Ангелов заяви, че избор на вид ваксини ще има в началото на май, когато започнат да постъпват по-големи количества от препарата на Pfizer/BioNTech. Той обясни причините защо хора, получаващи sms-и да се явят във ваксинационните центрове след записан час за имунизация остават неприятно изненадани, виждайки затворени пунктове.

„Лекарите, които поставят ваксините, виждат, че пациентите са отбелязали иРНК препарати като предпочитани. Ако видят, че нямат достатъчно от тях, затварят ваксинационния център. Pfizer/BioNTech и Moderna все още са ограничени, защото се използват при хора от първа, втора, трета и малко от четвърта фаза. Това са тези хора, които в началото отказваха имунизация“, обясни здравният министър.


Акад. Богдан Петрунов: Неправилно е AstraZeneca да се смесва с Pfizer или Moderna


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени