Акад. Богдан Петрунов: Неправилно е AstraZeneca да се смесва с Pfizer или Moderna Снимка: © Getty Images

„Смесването на различни видове ваксини е неправилно“ – това е мнението на акад. Богдан Петрунов, който е един от водещите имунолози и алерголози у нас и е председател на отделението за Медицински науки към БАН.

В интервю за БНТ той каза, че всеки, който си е поставил първа доза от препарата срещу Covid на AstraZeneca, трябва да си сложи и втората.

"Това в никакъв случаи не може да е прието в момента", каза Петрунов относно смесването на различни видове ваксини. "Европейският център за контрол на заболяванията и Американският център за контрол на заболяванията обявиха, че няма достатъчно доказателства дали смесването на векторна с иРНК ваксина е ефективно. Това са коренно различни ваксини. Какъв ще бъде резултатът – не знаем. Препоръката е категорично да се използва само един препарат".

Темата беше открехната преди дни от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който каза, че здравните власти обсъждат вариант дали ваксинираните с първа доза на AZ/Oxford да си поставят втора доза от иРНК препарат – на Pfizer/BioNTech или Moderna. Той все пак отбеляза, че още няма доказателства за ефективността на този метод и ще бъде приложен евентуално, ако има официално становище от страна на европейския регулатор.

Кунчев също препоръча пълната имунизация с AstraZeneca да бъде завършена, ако човек е получил първа доза. Обяви, че в края на април или в началото на май здравните власти ще излязат с препоръка как да действат хората, поставили си първа ваксина от AZ/Oxford.

Причината за обмислянето на вариант с втора инжекция иРНК ваксина са случите на две редки тромбози, които имат връзка с препарата на AstraZeneca, както обявиха от европейския регулатор ЕМА. У нас ваксината не се поставя на жени под 60 г., ако при тях има повишени рискови фактори от кръвосъсирване.

„Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика“, каза акад. Богдан Петрунов. ЕМА обяви единични случаи при милиони ваксинирани.

Що се отнася до комбинацията между векторни и иРНК ваксини, такъв експеримент се провежда във Великобритания и предварителните резултати се очакват най-рано през юни, а пълните – през 2022 г. Междувременно германската постоянна комисия за ваксините STIKO препоръча всеки, поставил си първа доза на AZ, да си сложи втора от Pfizer или Moderna.

Франция обяви, че всички под 55-годишна възраст, получили първа доза от AZ между 6 февруари и 13 март, ще си поставят втора от Pfizer или Moderna. Става въпрос за над 533 хиляди души, а паузата между двете инжекции се запазва - 12 седмици.

Според акад. Петрунов - проболедувалите коронавируса спокойто могат да се имунизират. „Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им покаже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", добави Петрунов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024