Снимка: © Getty Images

„Смесването на различни видове ваксини е неправилно“ – това е мнението на акад. Богдан Петрунов, който е един от водещите имунолози и алерголози у нас и е председател на отделението за Медицински науки към БАН. 

В интервю за БНТ той каза, че всеки, който си е поставил първа доза от препарата срещу Covid на AstraZeneca, трябва да си сложи и втората.

"Това в никакъв случаи не може да е прието в момента", каза Петрунов относно смесването на различни видове ваксини. "Европейският център за контрол на заболяванията и Американският център за контрол на заболяванията обявиха, че няма достатъчно доказателства дали смесването на векторна с иРНК ваксина е ефективно. Това са коренно различни ваксини. Какъв ще бъде резултатът – не знаем. Препоръката е категорично да се използва само един препарат".

Темата беше открехната преди дни от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който каза, че здравните власти обсъждат вариант дали ваксинираните с първа доза на AZ/Oxford да си поставят втора доза от иРНК препарат – на Pfizer/BioNTech или Moderna. Той все пак отбеляза, че още няма доказателства за ефективността на този метод и ще бъде приложен евентуално, ако има официално становище от страна на европейския регулатор.

Кунчев също препоръча пълната имунизация с AstraZeneca да бъде завършена, ако човек е получил първа доза. Обяви, че в края на април или в началото на май здравните власти ще излязат с препоръка как да действат хората, поставили си първа ваксина от AZ/Oxford.

Причината за обмислянето на вариант с втора инжекция иРНК ваксина са случите на две редки тромбози, които имат връзка с препарата на AstraZeneca, както обявиха от европейския регулатор ЕМА. У нас ваксината не се поставя на жени под 60 г., ако при тях има повишени рискови фактори от кръвосъсирване.

„Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика“, каза акад. Богдан Петрунов. ЕМА обяви единични случаи при милиони ваксинирани.

Що се отнася до комбинацията между векторни и иРНК ваксини, такъв експеримент се провежда във Великобритания и предварителните резултати се очакват най-рано през юни, а пълните – през 2022 г. Междувременно германската постоянна комисия за ваксините STIKO препоръча всеки, поставил си първа доза на AZ, да си сложи втора от Pfizer или Moderna.

Франция обяви, че всички под 55-годишна възраст, получили първа доза от AZ между 6 февруари и 13 март, ще си поставят втора от Pfizer или Moderna. Става въпрос за над 533 хиляди души, а паузата между двете инжекции се запазва - 12 седмици.

Според акад. Петрунов - проболедувалите коронавируса спокойто могат да се имунизират. „Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им покаже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", добави Петрунов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"